Jakich mebli nie może zabraknąć w żadnym barze i restauracji?
Lokal gastronomiczny powinien być odpowiednio wyposażony – nie jest to jednak proste zadanie. Wygląd kuchni i pomieszczeń restauracyjnych zależy od rodzaju i charakteru danego miejsca. Inaczej prezentuje się bar, pub, kawiarnia lub restauracja. Jak dobrze zaprojektować pomieszczenia w lokalu gastronomicznym? Jakie meble powinny się tam znajdować?
Co musi się mieścić w kuchni restauracyjnej?
Niezależnie od charakteru lokalu istnieją elementy wyposażenia, które muszą znajdować się w każdej kuchni restauracyjnej czy barowej – urządzenia grzewcze i chłodnicze, do obróbki mechanicznej, akcesoria kuchenne. Większość półproduktów i dań musi być przechowywanych w chłodniach, mroźniach lub zamrażarkach. Przydadzą się także szafy chłodnicze, półblatowe lodówki. Wiele zależy od wielkości lokalu – w niektórych nie da się wydzielić oddzielnej chłodni. W przypadku urządzeń grzewczych potrzebne będą kuchnie gazowe, piekarniki elektryczne, piece konwekcyjne i konwekcyjno-parowe. Dają one możliwość upieczenia, uduszenia, parowania lub ugotowania danych potraw.
Urządzeniami do obróbki mechanicznej są różne krajalnice, blendery, miksery ręczne, mięsaki, wilki do mięsa, szatkownice, noże, wałkownice do ciasta. Tutaj również należy zwrócić uwagę na charakter danego lokalu, np. elektryczny nóż do kebaba nie będzie potrzebny w pizzerii.
Najlepsze meble do kuchni restauracyjnej są wykonane ze stali nierdzewnej. Takie umeblowanie jest łatwe do utrzymania w czystości, trwałe, estetyczne, ergonomiczne i funkcjonalne. Konieczne będą np. stoły robocze, szafki do zabudowy lodówek, regały do przechowywania naczyń, stoły ze zlewami, nadstawki, wózki.
Metalowe meble, idealne do kuchni w restauracji lub barze, oferuje nowoczesna ślusarnia ze Śląska – BG Ślusarstwo. Umeblowanie, które jest produkowane przez owo przedsiębiorstwo, sprawdzi się również w pomieszczeniach dla klientów w stylu industrialnym.
Meble do innych pomieszczeń
W pomieszczeniach dla klientów powinny znajdować się meble reprezentacyjne i estetyczne. Warto pamiętać, że wymagają one regularnego czyszczenia – praktycznie po każdym gościu. Sprawdzi się tutaj ponownie umeblowanie metalowe, które nie zniszczy się pod wpływem wody i środków czyszczących. Powierzchnie mebli drewnianych nakrywane są zazwyczaj obrusami – aby nie doszło do ich uszkodzenia - natomiast modele plastikowe wyglądają nieestetycznie – pasują raczej do barów fast food lub tzw. barów mlecznych.
Wyposażenie w pomieszczeniach dla klientów musi być odpowiednio zagospodarowane.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana