Jakie bułki najlepiej nadają się do burgerów?
Wyobraźmy sobie taką sytuację: jest środek lata, a my umieramy z głodu. Spacerujemy przez miasto, ale na horyzoncie widać jedynie budkę z kebabem. Rozczarowani kierujemy się w jej stronę i wtem, pojawia się on… Foodtruck z burgerami! Z prawdziwą wołowiną, świeżymi warzywami i bułką… No właśnie, jaką? Jaka jest idealna bułka do burgerów i czym się powinna charakteryzować?
Jaki jest skład idealnej bułki do burgerów?
W dzisiejszym świecie, kiedy tak wiele osób zwraca uwagę na to, co je, wybór produktów jest szczególnie ważny. Dlatego teraz krok po kroku omówimy, co powinna (i czego nie powinna) zawierać najlepsza bułka do burgera:
zawartość cukru — oczywiście powinna być jak najniższa. Cukier prowadzi do wielu chorób cywilizacyjnych, dlatego warto go unikać,
olej palmowy — znajduje się w prawie każdym produkcie, a jego nadmierne spożywanie przyczynia się do wzrostu “złego” cholesterolu we krwi,
mąka — naturalnie, im więcej ziaren będzie zawierać nasza bułka, tym będzie zdrowsza. Starajmy się unikać bułek wypieczonych z mąki pszennej,
obecność konserwantów, emulgatorów i substancji zagęszczających — kolejne zmory XXI wieku. Mimo że są określane jako neutralne dla zdrowia, mogą negatywnie wpłynąć na smak końcowy bułki,
certyfikat uprawy ekologicznej — jeśli bułka go posiada — to wspaniale. Jeśli nie — trudno.
Oczywiście, trudno znaleźć restaurację, knajpę czy foodtrucka, który spełni wszystkie powyższe wymagania. Jednak foodtruck Chefs on Wheels, w którym są dostępne hamburgery i makarony, stara się zapewnić najwyższą jakość produktów, o czym warto się przekonać samemu.
Jaka bułka jest najlepsza do burgerów?
Jeśli skład idealnej bułki mamy już omówiony, możemy przejść do rodzaju. Wiele osób odradza używania bułek typu kajzerka czy ciabatta, gdyż one się po prostu do tego nie nadają. Pieczywo musi być przecież na tyle duże, by dało radę pomieścić wszystkie składniki, jednocześnie zachowując swoją formę. Dlatego też za najlepszą bułkę uważa się bułkę maślaną. Nie zawiera ona co prawda prozdrowotnych ziaren i jest wypiekana na mące pszennej, jednak z pewnością ma ona swój urok. Poza tym nie dociąża burgera, a stanowi tło do wszystkich pozostałych składników, czego nie można by powiedzieć o pozostałych rodzajach. Wybór pomiędzy aromatyczną bułką maślaną a zdrową bułką z mąki pełnoziarnistej pozostawiamy zatem czytelnikom.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana