Materiał Partnera

Jakie cechy musi mieć ekspres do gastronomii?

Jakie cechy musi mieć ekspres do gastronomii?

Nowoczesne ekspresy do gastronomii stały się obowiązkowym elementem wyposażenia nie tylko w kawiarniach, lecz także restauracjach, barach, hotelach czy stołówkach. Podczas zakupu maszyny należy pamiętać, że jej parametry muszą zostać dobrane do specyfiki danej placówki oraz potrzeb i upodobań jej klientów. Czym powinien charakteryzować się profesjonalny ekspres do Twojego lokalu?

Najważniejsze cechy ekspresu gastronomicznego

Każdy ekspres do kawy, który będzie wykorzystywany w lokalu gastronomicznym, powinien posiadać kilka uniwersalnych cech, do których należą:

  • wysoka jakość wykonania i komponentów – urządzenie będzie narażone na intensywną eksploatację, dlatego musi być odporne na uszkodzenia mechaniczne;
  • wszechstronność i różnorodność funkcji – ekspres musi pozwalać na przygotowanie wielu rodzajów kaw czarnych i mlecznych;
  • odpowiednia wydajność i szybkość pracy – sprzęt powinien być dostosowany do natężenia ruchu w lokalu, aby umożliwiał przygotowanie wystarczającej ilości filiżanek kawy w określonym czasie. 

Podczas zakupu maszyny należy również zastanowić się nad ergonomią pracy za barem oraz wystrojem lokalu. Ekspres nie powinien zabierać za dużo miejsca ani utrudniać pracy obsłudze. Najlepiej, aby jego design pasował do stylu, w którym urządzone jest wnętrze kawiarni czy restauracji. 

Jak dopasować rodzaj ekspresu do specyfiki lokalu?

Na rynku dostępne są liczne modele ekspresów kolbowych, przelewowych i automatycznych. Pierwsze z nich przeznaczone są przede wszystkim do lokali, w których kawa stanowi główny produkt, jaki jest serwowany klientom. Według specjalisty ze sklepu dla baristów CaffeTeam: w ekspresach kolbowych można parzyć wiele gatunków kawy, m.in. najwyższej jakości kawę speciality. Napary przygotowane w tych urządzeniach są wyjątkowo aromatyczne. Czas oczekiwania na napój jest dłuższy, jednak jego smak zadowoli nawet najbardziej wymagających koneserów. Za wadę tego rodzaju ekspresów uznaje się to, że ich obsługa jest dość skomplikowana, zatem często pracownicy muszą przejść odpowiednie szkolenie baristyczne. 

Ekspresy przelewowe sprawdzą się w barach szybkiej obsługi, stołówkach, bufetach hotelowych lub innych placówkach, obsługujących dużą liczbę klientów na raz. To bardzo praktyczne urządzenia, w których można przygotować kawę filtrowaną (zaparzana jest w termosie). Są łatwe w czyszczeniu, a także proste w obsłudze – klienci mogą z nich korzystać nawet samodzielnie. 

Profesjonalne ekspresy automatyczne to dobry wybór dla miejsc, w których kawa jest jedynie dodatkiem do głównych specjalności kulinarnych lub klienci obsługiwani są „w biegu”. Maszyny pozwalają na przygotowanie smacznej kawy w krótkim czasie, a ich obsługa ogranicza się do wyboru jednego przycisku. Podczas gdy napój parzy się w ekspresie, pracownicy mogą zająć się zamówieniami dla kolejnych klientów. Ekspresy automatyczne zazwyczaj są wyposażone w dyszę do spieniania mleka oraz mają wbudowany młynek. Jeśli zostaną poprawnie ustawione, pochodząca z nich kawa zawsze będzie smakować tak samo. 

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję