Jakie funkcje pełnią opakowania plastikowe w przypadku produktów spożywczych?
Opakowania plastikowe na żywność to coś, bez czego branża spożywcza nie mogłaby funkcjonować. Są one niezbędne na każdy etapie produkcji wielu produktów spożywczych. Wykonane są z polipropylenu i nie da się zastąpić ich innym surowcem. Jakie funkcje pełnią? Czym charakteryzują się takie opakowania? Przeczytaj artykuł i dowiedz się.
Bezpieczeństwo
Jednym z głównych zadań opakowań plastikowych na żywność jest jej ochrona w trakcie transportu. Bez odpowiedniego zabezpieczenia produkty spożywcze mogłyby ulec uszkodzeniu lub całkowitemu zniszczeniu np. pęknięciu albo deformacji. W wielu przypadkach takie produkty nie nadawałyby się do sprzedaży. Nawet jeśli nie zostałyby wyrzucone do śmieci, być może uszkodzenia spowodowałyby, że cena produktu musiałaby zostać obniżona. Obie te sytuacje naraziłyby firmę na straty finansowe. Uszkodzona żywność jest także nieatrakcyjna oczach klientów, a więc nie kupowaliby jej, co przyczynia się do marnotrawstwa produktów spożywczych.
Higiena
Plastikowe opakowania na żywność, które znajdziesz np. w ofercie fabryki opakowań New-Pack, służą również temu, aby produkty spożywcze były bezpieczne od zanieczyszczeń. Muszą więc spełniać normy związane z higieną żywności. Opakowania plastikowe na żywność mają chronić produkty na każdym etapie łańcucha dostaw – od produkcji aż do dotarcia do klienta. Zachowanie zasad higieny jest niesamowicie ważne, ponieważ dzięki temu pożywienie jest bezpieczne dla spożywających je. Tworzywa sztuczne, które są wykorzystywane do produkcji opakowań, są poddawane kontroli, ponieważ muszą być bezpieczne do kontaktu z żywnością.
Przechowywanie i podgrzewanie
Plastikowe opakowania na żywność służą także przechowywaniu jej. Dobrym przykładem jest wytłoczka na pieczarki czy jajka. Wykonywane są z tworzywa PP, które cechuje się odpornością na uszkodzenia chemiczne, czy wysokie i niskie temperatury. Dzięki temu możemy przechowywać produkty spożywcze bez obaw o ich stan. Co więcej, plastikowe opakowania są gwarancją, że żywność pozostanie dłużej świeża. Nadają się także do pakowania produktów spożywczych i podgrzewania ich w mikrofalówce, ponieważ są odporne na pękanie, a to zmniejsza ryzyko, że w produkcie znajdzie się ciało obce. Jak więc widać opakowania plastikowe mają wszechstronne zastosowanie i pełnią ważne funkcje w branży spożywczej.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana