Artykuł sponsorowany

Jakie nuty smakowe można wyczuć w kawach?

Jakie nuty smakowe można wyczuć w kawach?

Od osób często pijących kawę można powszechnie usłyszeć, że musi być ona czarna i bez żadnych dodatków. Ci miłośnicy czarnego eliksiru na zmęczenie używają kawy przede wszystkim w celach pobudzających. To właśnie dzięki niej mogą szybko zacząć dzień i mieć energię do dalszych działań. Wystarczy jednak raz napić się nieco lepszej kawy, aby przekonać się, jak wiele smaków i rewelacyjnych aromatów może kryć się w tym napoju.

Jaki smak ma kawa?

Jeśli choć raz spróbujemy kawy, jej smak zapamiętamy na zawsze. Przyciąga nas ona do siebie oczywiście niezwykłym działaniem pobudzającym, lecz również doskonałym smakiem.

Wiedzieć jednak trzeba, że najczęściej pita kawa posiada nieco gorzkawy lub nawet kwasowy posmak, co może do niej zrazić, lecz bez trudu można spotkać się z odmianami o mniejszym poziomie goryczy - wyczuwalna staje się w nich słodycz i kremowa delikatność. Jak to jest możliwe, że ten sam napój może mieć aż tak skrajne smaki? Wiedzieć musimy, że w składzie kawy znajduje się około tysiąca związków chemicznych, które w mniejszym lub większym stopniu wpływają na jej smak. To właśnie dlatego możemy spotkać na sklepowych półkach stojące obok siebie odmiany czekoladowe lub jagodowe.

Od czego zależy smak kawy?

Jakie smaki może mieć kawa? Wiedzieć musimy, że na rynku występują naprawdę niezwykle zróżnicowane odmiany tego napoju. Bez żadnego problemu znajdziemy kawy orzechowe, czekoladowe, owocowe, zbożowe, a nawet pikantne.

Z czego jednak wynika tak wielka różnorodność? Co sprawia, że jedna kawa ma posmak pomarańczy, podczas gdy druga kwiatowy? Zdecydowanie najważniejszy jest tu proces prażenia, gdyż poddawane obróbce termicznej ziarna znacznie zmieniają swój smak. Co jednak bardzo istotne, ich aromat z biegiem czasu maleje, dlatego tak ważne jest, aby kupować kawę świeżo prażoną, która posiadać będzie moc aromatów.

Innym krytycznie ważnym czynnikiem odpowiadającym za smak kawy jest oczywiście miejsce jej uprawy. W zależności od tego, w jakim typie gleby kawa rośnie, jakie ma nasłonecznienie, a także nawodnienie, zmieniać się będzie jej smak i aromat. Przykładowo odmiany z Ameryki Południowej uważane są za dość delikatne i wpadające w słodkie posmaki. Kawa pochodząca z Czarnego Lądu ma wyczuwalny kwiatowy smak, natomiast ta z Azji jest bardzo mocna oraz posiada wyraźny ukryty aromat przypraw.

Doskonałym przykładem pozwalającym zobrazować, jak wielki wpływ na smak ma miejsce uprawy, jest kawa Blue Mountain. Jest to odmiana pochodząca z Jamajki, która charakteryzuje się błękitnozielonymi ziarnami i fenomenalnym owocowym smakiem. Przez wielu specjalistów to właśnie ta kawa zaliczana jest do grupy najlepszych na świecie odmian, co rzecz jasna wynika wprost z miejsca jej uprawy.

Podczas omawiania smaku kawy i tego, z czego on wynika, nie można nie wspomnieć oczywiście o typie ziaren, z którymi ma się do czynienia. Zdecydowanie najpopularniejsza jest wersja Arabica, która charakteryzuje się delikatnie kwasowym posmakiem. Jest to bardzo dobra w smaku, lecz wymagająca w uprawie kawa. Drugą odmianą jest Robusta, którą uprawia się łatwiej, lecz z drugiej strony cechuje się ona dość sporą goryczą.

Koło smaków kawy

Każdy z nas wie, że człowiek jest w stanie odróżnić cztery rodzaje smaków. Wszyscy bez większych problemów rozpoznajemy smak słony, kwaśny, gorzki i słodki. Wiedzieć jednak musimy, że na tym nasze możliwości się nie kończą. Dodatkowo wyposażeni jesteśmy w liczne receptory, które znajdują się w gardle i nosie, które są w stanie wychwycić lotne związki. To właśnie one są niezwykle istotne w przypadku kawy, ponieważ pomagają określić tzw. bukiet kawowy. Przy pomocy takiego arsenału specjaliści potrafią wyróżnić w prażonych ziarnach kawy aż 100 aromatów.

Oczywiście przeciętny miłośnik tego napoju, nawet ten o wyrafinowanym guście i sporym doświadczeniu, nie będzie mógł tak łatwo rozpoznać wszystkich związków aromatycznych. Zarówno on, jak i laicy w tej materii, mogą jednak korzystać ze specjalnego koła smaków kawy. Jest to graficzny schemat, który obrazuje wszystkie najpopularniejsze i najczęściej występujące na rynku smaki i aromaty.

Jak działa koło smakowe kawy? W jego centrum obecne są najostrzejsze, czyli wybijające się na pierwszy plan nuty smakowe, czyli np. słodkie, gorzkie lub kwaśne. Wybierając smak słodki, kierujemy się na zewnątrz koła i natrafiamy na dwie grupy, czyli smaki kwaskowate i łagodne. Wybranie jednego z nich prowadzi nas dalej, co pozwala nam precyzyjnie ustalić profil smakowy danej kawy.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.