Jakie przygotować nowoczesne potrawy wigilijne? Przepisy!
Szukasz inspiracji do przyrządzenia tegorocznych potraw bożonarodzeniowych? Dowiedz się, jak przygotować nowoczesne potrawy wigilijne na stół. Tatar ze śledzia, grochówka ze śliwkami, a może uszka z humusem lub wegański bigos? Przedstawiamy proste przepisy na dania na święta. Koniecznie się z nimi zapoznaj. Zainspiruj się naszymi przepisami na święta!
Tatar ze śledzia
Do nowoczesnych wigilijnych potraw zalicza się tatar ze śledzia. Do składników należą:
- filety śledziowe – 4 sztuki
- ogórki kiszone – 2 sztuki
- czerwona cebula
- musztarda francuska – 1 łyżeczka
- marynowane pieczarki – 5 sztuk
- majeranek – ½ łyżeczki
- zmielony pieprz
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
Wymocz w wodzie lub mleku śledziowe filety. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru soli. Posiekaj je w drobną kostkę. Pokrój także cebulę, kiszone ogórki czy marynowane pieczarki. Wrzuć wszystko do miski. Dołącz majeranek, oliwę, pieprz czy musztardę. Wymieszaj wszystko. Ukształtuj wszystko poprzez okrągłe naczynie lub foremki. Danie na święta podawaj z razowym chlebem.
Przepis na wegański bigos
Lista składników:
- 1 sztuka tofu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 6 sztuk suszonych grzybów
- 2 sztuki cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 sztuka marchwi
- 3 sztuki liści laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- ½ łyżeczki mielonego kminku
Ponadto potrzebny będzie po 1 łyżeczce cząbru, majeranku i wędzonej papryki. Należy przygotować czerwone wino (100 mililitrów), 3 łyżki koncentratu pomidorowego czy 700 gramów białej kapusty. Przydadzą się także: kapusta kiszona (400 gramów), suszone śliwki (6 sztuk), warzywny bulion (200 mililitrów), boczniaki (400 gramów), natka pietruszki (1 pęczek). W kwestii przypraw przyda się sól, pieprz czy oliwa.
Przygotowanie: W kuchni polskiej bigos jest szczególnie popularny. Aby go zrobić, wlej do miski sos sojowy i klonowy. Odsącz tofu i pokrój. Następnie dodaj do miski. Wymieszaj i zostaw do nasączenia. Zalej wrzątkiem suszone grzyby i odstaw. Podsmaż cebulę. Pokrój ją w kostkę, a potem wstaw do garnka razem z rozgrzaną oliwą. Dołącz czosnek, który przecisnąłeś przez praskę. Dodaj startą marchew, sól i pieprz oraz wino. Wymieszaj wszystko. Dodaj koncentrat pomidorowy. Posiekaj w paski białą kapustę. Dodaj do garnka. Potem poszatkuj kapustę i dodaj do garnka. Wymieszaj wszystko. Wlej wodę z grzybów. Posiekaj drobno grzyby i wrzuć do garnka. Pokrój drobno śliwki i wrzuć do reszty. Wlej warzywny bulion i gotuj przez co najmniej 60 minut. Umyj boczniaki i pokrój wzdłuż blaszek. Potem rozgrzej patelnię z oliwą. Dodaj boczniaki i pozostaw na kilka minut bez mieszania. Przewróć je na drugą stronę. Dołącz tofu z sosem. Podsmażaj, a potem dodaj do garnka. Dopraw solą i dodaj pietruszkę. Gotowe!
Grochówka ze śliwkami i uszka z humusem
Przepis na święta wymaga przygotowania 1 szklanki grochu, odrobiny wędzonych śliwek z pestkami, 1-2 łyżek masła, 1 łyżki mąki, natki oraz warzywnej przyprawy. Pozostawia się na noc groch, a potem go odcedza. Zalewa się wodą i gotuje, aż będzie miękki. Dołącz śliwki i gotuj, aż staną się miękkie. Z masła, mąki i wody sporządź zasmażkę. Dodaj przyprawę, wlej i zagotuj. Posyp natką pietruszki. Najlepiej podawaj z grzankami.
Do przygotowania uszek z humusem będziesz za to potrzebować 2 szklanek mąki, kurzego jaja (3 sztuk), soli (1/2 łyżeczki) oraz naturalnego humusu. Zagnieć gładkie ciasto ze wszystkich składników. Rozwałkuj na stolnicy, która powinna być pokryta mąką. Pokrój następnie na małe kwadraty. Nałóż humus. Zlep wszystko i gotuj w posolonej wodzie przez około 20 minut. Z resztek ciasta możesz zrobić kołduny. Przysmaż je na chrupiąco. Podawaj z czerwonym barszczem.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana