Jakie są popularne owoce morza?
Wybierasz się na obiad lub kolację do restauracji i masz ochotę na coś wyjątkowego? Spróbuj dań z owocami morza. Owoce morza serwują restauracje specjalizujące się w kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej. Do wyboru są między innymi krewetki, homary czy ostrygi. Poznaj najbardziej popularne owoce morza oraz sposoby ich podania.
Krewetki
Wiele restauracji serwuje w swoim menu potrawy z dodatkiem krewetek. Do wyboru są mniejsze i większe okazy. Te duże, czyli krewetki tygrysie mierzą nawet do 20 centymetrów długości. Krewetki tygrysie podawane są zazwyczaj jako samodzielne danie z dodatkiem masła i chilli. Zwykle serwuje się je obrane. Gdy podane są w całości, należy obrać je palcami, a w przypadku większych krewetek skorupkę należy przeciąć nożyczkami.
Homary
Jeśli masz ochotę na coś wyjątkowego, koniecznie zamów w restauracji homara. Musisz jednak liczyć się z tym, że zjedzenie takiego dania nie jest łatwą sztuką. Wiele osób traktuje spożywanie homara jako rytuał, ale jeśli nie masz wprawy, możesz poprosić o obranie go z pancerza. W celu wydobycia mięsa potrzebne są długie widelczyki, a szczypce rozgniata się za pomocą kleszczy. Homar przed wrzuceniem do wrzątku musi być koniecznie żywy.
Kalmary
Zwane również kałamarnicami. Na danie z kalmarami możesz liczyć w karcie restauracji specjalizującej się w kuchni hiszpańskiej, portugalskiej lub greckiej. Kalmary serwowane są również w restauracjach azjatyckich. Poddawane są na wiele sposobów, mogą być usmażone, zgrillowane lub uduszone. Kalmary nigdy nie powinny być zbyt długo poddawane wysokiej temperaturze, ponieważ staną się gumowate.
Ostrygi
Ostrygi to przysmak restauracji, które serwują kuchnię francuską. Zazwyczaj podawane są na surowo, skropione jedynie cytryną. Świeże ostrygi należy otworzyć za pomocą krótkiego nożyka, który pozwala na oddzielenie mięsa od skorupy. Wielu kucharzy serwuje także zapieczone ostrygi.
Małże
Jeśli masz ochotę na małże, wybierz się na przykład do restauracji francuskiej lub azjatyckiej. Małże konieczne muszą być świeże, w przeciwnym razie wydzielają nieprzyjemny zapach i mogą spowodować zatrucie. Małże otwierają się po ugotowaniu z dodatkiem wina.
Kraby
Kraby mogą być zarówno mniejsze, jak i większe. Kraby królewskie mają wspaniałe walory smakowe. Mięso wykorzystywane jest często do przygotowywania zup i sosów. Do wydobycia i skonsumowania mięsa kraba niezbędne są długie widelczyki.
Ośmiornice
Są rarytasem przede wszystkim w kuchni włoskiej, hiszpańskiej czy greckiej. W menu znajdziesz najczęściej ośmiornice smażone lub duszone w winie. Często podawane są jako dodatek do sałatek i innych dań. Szczególnie polecane jest risotto z owocami morza.
Dlaczego warto jeść owoce morza?
Wiele osób uwielbia owoce morza nie tylko za niesamowite walory smakowe, ale także prozdrowotne właściwości. Owoce morza warto jeść, ponieważ są bardzo wartościowe, powinny jednak pochodzić z czystych wód. Mamy wtedy pewność, że nie zawierają toksycznych związków.
Owoce morza to świetne źródło białka. Mają niewiele kalorii, dlatego spokojnie mogą być spożywane przez osoby na diecie. Poza tym wyróżniają się tym, że zawierają korzystne kwasy tłuszczowe omega-3, a także witaminy z grupy B. To także źródło jodu, selenu, fluoru, magnezu, wapnia i żelaza.
Owoce morza nie powinny jednak być spożywane przez wszystkich. Owoce morza niezalecane są w diecie kobiet, które spodziewają się dziecka lub karmią. Nie powinno się ich także podawać małym dzieciom.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana