Artykuł sponsorowany

Jakie są zalety i wady pieców do pizzy opalanych drewnem?

Jakie są zalety i wady pieców do pizzy opalanych drewnem?

Smak prawdziwej włoskiej pizzy zależy od wielu czynników: składu, uwodnienia i starannego wyrobienia ciasta, rodzaju i jakości zastosowanych dodatków (w tym szczególnie sera) oraz umiejętności pizzaiolo. Kiedy wszystko jest już gotowe o finalnym efekcie decyduje sposób pieczenia i możliwości pieca. Poza dyskusją pozostaje fakt, że najlepszy smak ma pizza wypiekana w tradycyjnym, opalanym drewnem piecu. Nie jest to jednak urządzenie dla każdego i nie każdy potrafi wykorzystać drzemiący w nim potencjał.  

Gazowe i elektryczne piece do pizzy są bardzo wygodne, wydajne i łatwe w obsłudze. Jednak to tradycyjny piec do pizzy opalany drewnem pozwala wypiec prawdziwą, włoską pizzę. Modę na piece tradycyjne tłumaczy konsultant ze  sklepu z wyposażeniem kuchennym Alimax– Piec opalany drewnem to powrót do korzeni, sięgnięcie do źródła – to urządzenie, które ma w sobie jakąś magię. A przecież jakość potraw, to nie tylko właściwa konsystencja, smak i zapach, ale też legenda, która im towarzyszy. Już nie wystarcza nam to, że pizza jest po prostu smaczna – chcemy, żeby była wyjątkowa. Dlatego restauratorzy sięgają do tradycji – nie tylko w doborze przepisów, ale także tradycyjnych technik obróbki potraw. W przypadku pizzy jest to jak najbardziej uzasadnione, bo wypiekanie w tradycyjnym piecu to nie tylko smaczek i ciekawostka, ale autentyczna możliwość uzyskania niepowtarzalnego smaku włoskiego dania. 

Chcąc uzyskać niebanalny smak i aromat pizzy, trzeba przygotować się na to, że dochodzenie do niego będzie nas kosztowało sporo czasu i wysiłku. Zakup pieca to ledwie początek – trzeba nauczyć się go obsługiwać. W przeciwieństwie do pieców gazowych i elektrycznych samo przeczytanie instrukcji obsługi nie wystarczy.  

Jak największą wadę tradycyjnego pieca do pizzy zamienić w jego największą zaletę? 

Kupując tradycyjny piec do pizzy trzeba mieć świadomość, że początki jego użytkowania mogą być trudne, a wypiekana w nim pizza może rozczarować. W piecach opalanych drewnem niczego tak naprawdę nie da się ustawić przekręcając odpowiednie pokrętło czy przekładając dźwignię – to urządzenia w pełni i dosłownie manualnie. Najbardziej tradycyjne wersje nie posiadają nawet wbudowanego termometru. 

Piec opalany drewnem uczy pokory zarozumiałych, a nagradza pokornych. Proces pieczenia zaczyna się od wyboru gatunku drewna i jego rozłożenia w piecu. Potem trzeba drewno spalić, doprowadzić do żarzenia się i odpowiednio rozgarnąć albo częściowo lub w całości usnąć z pieca. Wszystko po to, aby ustabilizować siłę grzania. Temperaturę można mierzyć przy pomocy specjalnych termometrów lub poprzestać na tradycyjnych sposobach, np.  wsypaniu do pieca szczypty mąki lub małego kawałka ciasta i sprawdzenie, jak będzie reagował. Podobnie sytuacja wygląda w trakcie pieczenia: trzeba na bieżąco kontrolować proces, nie można po prostu zostawić pizzy i poczekać na brzęczyk informujący o zakończeniu pieczenia. Choćby dlatego, że piec nie ma wbudowanych żadnych dzwonków i chronometrów.  

Wszystkie etapy przygotowania pizzy opierają się na obserwacji, intuicji i doświadczeniu, co sprawia, że można popełnić bardzo dużo błędów. Nieprzewidywalność i trudna do uzyskania powtarzalność procesu obróbki termicznej są największą wadą pieców opalanych drewnem. Jednak w miarę doskonalenia umiejętności i nabywania doświadczeń wada stopniowo staje się niekwestionowaną zaletą. Piec opalany drewnem pozwala na pełną swobodę obsługi i niczym nieograniczoną improwizację. Im większą mamy wprawę, tym bardziej cenimy brak elektronicznych fajerwerków i minimalizm tego urządzenia. 

Dlaczego pizza pieczona na drewnie smakuje lepiej? 

Zdaniem koneserów pizza pieczona w piecach opalanych drewnem ma smak i zapach, których nie uda się odtworzyć w piecu elektrycznym czy gazowym. Wynika to stąd, że drewno wydziela specyficzny aromat, który przenika do piekącego się ciasta. Ciasto piecze się szybciej, w wyższej temperaturze, jest silniej zarozumiałe i bardziej chrupiące. Przy umiejętnym stosowaniu tradycyjnego pieca możemy uzyskać naprawdę doskonałe wyniki.  

Dodatkowym atutem pieców opalanych drewnem jest fakt, że są one powrotem do tradycji, a to zawsze spotyka się z zainteresowaniem i uznaniem klientów. Do tego dochodzi magia prawdziwego ognia i wygląd pieca, który może być centralnym punktem pizzerii. Każdy proces pieczenia jest osobny i niepowtarzalny – można go zamienić w rytuał, który w odpowiednich warunkach stanie się ciekawy również dla klienta oczekującego na realizację zamówienia. Mówiąc inaczej, tradycyjny piec do pizzy może stać się doskonałą bazą do promocji oferty lokalu.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.