Artykuł sponsorowany

Jakie składniki odżywcze są zawarte w orkiszu?

Jakie składniki odżywcze są zawarte w orkiszu?

Zboża są niezwykle ważnym elementem diety człowieka. Najczęściej na naszych stołach pojawia się pszenica, ale na szczególną uwagę zasługuje również jej mniej popularna odmiana, czyli orkisz. Zawiera on wiele cennych wartości odżywczych, które wpływają na zdrowie całego organizmu. Jakie składniki można znaleźć w mące orkiszowej i dlaczego są one tak istotne?

Charakterystyka orkiszu

Orkisz jest odmianą pszenicy, która nie podlega modyfikacjom. Obecnie jest on stosowany jako ekologiczny składnik pieczywa, wypieków i innych produktów spożywczych. W porównaniu do wielu innych gatunków zbóż orkisz jest niezwykle bogatym źródłem wielu wartości odżywczych. Z tego powodu warto zadbać o to, by stał się on stałym elementem Twojej diety.

Orkisz jest wykorzystywany do produkcji płatków, pieczywa, kaszy, mąki, krakersów, chrupek, makaronów, a nawet kawy. Zazwyczaj są to produkty ekologiczne, co ma związek z brakiem modyfikacji oraz cennymi właściwościami zdrowotnymi tego zboża.

Właściwości odżywcze w orkiszu

Orkisz składa się głównie z białka i błonnika. Ma on także gluten, ale uczula znacznie rzadziej niż zwykła pszenica. W tym gatunku zboża można znaleźć również takie składniki, jak:

  • witamina A, E i K,
  • witaminy z grupy B,
  • fosfor,
  • magnez,
  • mangan,
  • miedź,
  • kwas foliowy,
  • potas,
  • cynk,
  • żelazo,
  • wapń,
  • sód.

Orkisz zawiera również lizynę, metioninę oraz cenne węglowodany.

–  Orkisz jest uważany za jeden z najzdrowszych gatunków zbóż. Znaleźć w nim można składniki, które nie występują w standardowej odmianie pszenicy. Zawiera on, między innymi, aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a niewytwarzane samodzielnie przez człowieka – tłumaczy specjalista z firmy  Diogra zajmującej się dystrybucją produktów spożywczych z orkiszu.

Ważne, by orkisz i produkty stworzone z jego wykorzystaniem nie były przechowywane w opakowaniach aluminiowych lub wykonanych z tworzyw sztucznych. Warto unikać także naczyń z uszkodzonym teflonem i emalią. Dopiero wówczas można zachować wszystkie prozdrowotne właściwości orkiszu i uniknąć przeniknięcia szkodliwych substancji do żywności.

Właściwości prozdrowotne

Ze względu na dużą zawartość składników mineralnych, orkisz wpływa pozytywnie na różne obszary organizmu. Przyspiesza przemianę materii, łagodzi dolegliwości związane z trawieniem oraz pozwala na obniżenie poziomu cholesterolu. Duża zawartość błonnika wpływa na regulowanie rytmu wypróżnień, a żelaza – pomaga w zapobieganiu anemii. Ponadto orkisz jest korzystny dla układu hormonalnego oraz odpornościowego, pełniąc funkcję naturalnego antybiotyku.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.