Jakie składniki odżywcze są zawarte w orkiszu?

Spis treści
Zboża są niezwykle ważnym elementem diety człowieka. Najczęściej na naszych stołach pojawia się pszenica, ale na szczególną uwagę zasługuje również jej mniej popularna odmiana, czyli orkisz. Zawiera on wiele cennych wartości odżywczych, które wpływają na zdrowie całego organizmu. Jakie składniki można znaleźć w mące orkiszowej i dlaczego są one tak istotne?
Charakterystyka orkiszu
Orkisz jest odmianą pszenicy, która nie podlega modyfikacjom. Obecnie jest on stosowany jako ekologiczny składnik pieczywa, wypieków i innych produktów spożywczych. W porównaniu do wielu innych gatunków zbóż orkisz jest niezwykle bogatym źródłem wielu wartości odżywczych. Z tego powodu warto zadbać o to, by stał się on stałym elementem Twojej diety.
Przeczytaj również: Z czego wynika rosnąca popularność orkiszu?
Orkisz jest wykorzystywany do produkcji płatków, pieczywa, kaszy, mąki, krakersów, chrupek, makaronów, a nawet kawy. Zazwyczaj są to produkty ekologiczne, co ma związek z brakiem modyfikacji oraz cennymi właściwościami zdrowotnymi tego zboża.
Właściwości odżywcze w orkiszu
Orkisz składa się głównie z białka i błonnika. Ma on także gluten, ale uczula znacznie rzadziej niż zwykła pszenica. W tym gatunku zboża można znaleźć również takie składniki, jak:
- witamina A, E i K,
- witaminy z grupy B,
- fosfor,
- magnez,
- mangan,
- miedź,
- kwas foliowy,
- potas,
- cynk,
- żelazo,
- wapń,
- sód.
Orkisz zawiera również lizynę, metioninę oraz cenne węglowodany.
– Orkisz jest uważany za jeden z najzdrowszych gatunków zbóż. Znaleźć w nim można składniki, które nie występują w standardowej odmianie pszenicy. Zawiera on, między innymi, aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a niewytwarzane samodzielnie przez człowieka – tłumaczy specjalista z firmy Diogra zajmującej się dystrybucją produktów spożywczych z orkiszu.
Ważne, by orkisz i produkty stworzone z jego wykorzystaniem nie były przechowywane w opakowaniach aluminiowych lub wykonanych z tworzyw sztucznych. Warto unikać także naczyń z uszkodzonym teflonem i emalią. Dopiero wówczas można zachować wszystkie prozdrowotne właściwości orkiszu i uniknąć przeniknięcia szkodliwych substancji do żywności.
Właściwości prozdrowotne
Ze względu na dużą zawartość składników mineralnych, orkisz wpływa pozytywnie na różne obszary organizmu. Przyspiesza przemianę materii, łagodzi dolegliwości związane z trawieniem oraz pozwala na obniżenie poziomu cholesterolu. Duża zawartość błonnika wpływa na regulowanie rytmu wypróżnień, a żelaza – pomaga w zapobieganiu anemii. Ponadto orkisz jest korzystny dla układu hormonalnego oraz odpornościowego, pełniąc funkcję naturalnego antybiotyku.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Trezorwines Sp. z o.o. Importer i dystrybutor win
Wina - import woj. świętokrzyskie25-154 Kielce, Pileckiego 61
-
Bacyniok II Joanna Kędzierska
Mięso, wędliny, drób - produkcja, hurt woj. małopolskie32-061 Rybna, Bacyniokowa 5
-
Lomania Polsko-Francuska sp. z o. o.
Przetwórstwo owocowo - warzywne woj. wielkopolskie64-000 Szczodrowo 13