Materiał Partnera

Jakie umiejętności musi posiadać kelner?

Jakie umiejętności musi posiadać kelner?

Jadając w restauracjach, z pewnością miałeś do czynienia z różnymi kelnerami. I choć w każdej z nich rolą takiej osoby było podanie potraw do Twojego stolika, to na pewno zauważyłeś, że każda z nich robiła to w nieco inny sposób. Dobry kelner to nie tylko pracownik, który sprawnie przyjmie zamówienie i postawi przez Tobą talerz. To fachowiec, od którego umiejętności w dużej mierze zależy to, czy odwiedzisz taką restauracje po raz kolejny.

Co należy do obowiązków kelnera?

Zakres obowiązków takiego pracownika jest uzależniony od charakteru restauracji i sposobu jej organizacji. Do podstawowych zadań kelnera należy przyjmowanie zamówień, doradzanie gościom w kwestii wyboru potraw, przynoszenie zamówionych dań oraz zbieranie ze stolików pustych naczyń. 

Jak wyjaśnia szkoleniowiec z firmy B & K, te z pozoru proste czynności powinny być wykonywane w określony sposób. Według znajomości zasad serwisu można ocenić, czy masz do czynienia z wykwalifikowanym pracownikiem.

Warto zwrócić uwagę, że kelner często jest jedyną osobą, z którą gość restauracji ma kontakt podczas wizyty. Taka osoba stanowi wizytówkę lokalu i jest jego przedstawicielem. To w dużej mierze od jego umiejętności i nastawienia zależy satysfakcja odwiedzających. I nie chodzi tutaj jedynie o czas oczekiwania na dania. Pracownik serwisu ma w tym zakresie ograniczone możliwości i wiele osób zdaje sobie z tego sprawę. Istotniejsza jest umiejętność zaprezentowania karty, czego podstawą jest jej doskonała znajomość. Kelner powinien także umieć dobrać alkohol do rodzaju potrawy, a także sprawnie i estetycznie go podać.

Dobry kelner – czyli jaki?

Dobry kelner przede wszystkim powinien być osobą doskonale zorientowaną w zasadach podawania potraw. Na poziom profesjonalizmu mogą mieć wpływ pozorne drobiazgi, takie jak strona, z której przed gościem postawiony zostanie talerz. Rzeczą niezbędną jest znajomość karty oraz umiejętność dobrania dania do preferencji gościa. Nie można również zapomnieć o tak zwanych miękkich umiejętnościach kelnera. Taka osoba przede wszystkim powinna lubić pracę z ludźmi. Pozytywne nastawienie oddziałuje na gości i tworzy przyjemną atmosferę, do której chcą wracać. Ważna jest też umiejętność prowadzenia niezobowiązującej rozmowy oraz cechy takie jak entuzjazm i pogodne nastawienie. Wielu kelnerów jako podstawowe atuty niezbędne w ich pracy wskaże także wyrozumiałość i dużą dozę cierpliwości.

Jeśli chcesz zostać kelnerem, warto rozważyć zapisanie się na specjalne szkolenie. Taki kurs zawiera dużą dawkę wiedzy teoretycznej oraz zajęcia praktyczne prowadzone przez fachowców z wieloletnim doświadczeniem w branży. Dobrym pomysłem jest także zatrudnienie się w lokalnej restauracji, aby sprawdzić, czy taka praca jest dla Ciebie. Kelner to w końcu nie tylko osoba, która podaje dania.

 

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję