Jakie właściwości ma bazylia i do czego ją wykorzystać?
Świeża bazylia kusi zarówno, intensywnym aromatem jak i orzeźwiającym smakiem. Jednak nie tylko walory smakowe przemawiają na korzyść wykorzystywania jej na co dzień w naszej kuchni. Właściwości zdrowotne bazylii zdecydowanie zachęcają do tego, żeby spożywać ją częściej niż od czasu do czasu. Nie masz pomysłu, co zrobić z bazylii? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł.
Jakie właściwości zdrowotne ma bazylia?
Zastosowanie bazylii w swojej codziennej diecie (w rozsądnych ilościach) jest dobrym pomysłem. Dlaczego? Roślina ta zawiera wiele składników odżywczych i witamin, między innymi żelazo, potas, cynk, magnez, witaminy A, B5, C. Dodatkowo ma ona działanie:
przeciwzapalne,
poprawiające trawienie,
moczopędne,
rozkurczowe,
uspokajające, relaksujące (jako olejek eteryczny).
Jak uprawiać bazylię?
Zdecydowanie smaczniejsza niż bazylia w doniczce z supermarketu będzie ta uprawiana samodzielnie, tym bardziej że jest to roślina stosunkowo łatwa w uprawie. Jak się do tego zabrać? Pamiętaj, że bazylia nie lubi przesadzania, dlatego warto wcześniej zastanowić się, gdzie będzie dla niej dobre miejsce, biorąc pod uwagę, że jest to roślina wrażliwa na zimno. Nie musisz mieć ogrodu, to ziele świetnie sobie poradzi sobie nawet na balkonie czy kuchennym parapecie. Zapewnij roślinie ciepłe, słoneczne stanowisko. Jak podlewać bazylię? Nie za często i niezbyt obficie. Bazylia lubi wilgotne podłoże, ale gleba nie powinna być przemoczona. Kiedy temperatura otoczenia spadnie poniżej 10 stopni, osłoń roślinę.
Jak przechowywać bazylię?
Zioła mają to do siebie, że najlepiej smakują gdy są świeże. Jeśli jednak nie dasz rady zjeść całej bazylii, jaką wyhodowałeś, albo z jakiegoś innego powodu chcesz ją przechować na później, możesz to zrobić na dwa sposoby: zamrozić lub wysuszyć.
Liście bazylii, które chcesz zamrozić, posiekaj, zapakuj w szczelne plastikowe torebki wielorazowego użytku i włóż do zamrażalnika. Jak suszyć bazylię? Rozdrobnij ją, a następnie umieść w dobrze wentylowanym, zacienionym miejscu. Bazylia suszona co prawda traci część smaku, ale wartości odżywcze pozostają niezmienione.
Co zrobić z bazylii?
Zastosowania bazylii w kuchni mogą być bardzo różnorodne. Świetnie dopełni smak zarówno dań obiadowych jak i orzeźwiających deserów. Liście bazylii świetnie sprawdzą się także jako składnik lemoniad, koktajli czy sałatek. Potrzebujesz więcej podpowiedzi? Spieszymy z inspiracjami!
Jako przystawka niezastąpione będą pomidory z mozzarellą i bazylią. Pokrój pomidory w plastry i poprzekładaj je plastrami sera. Skrop oliwą i udekoruj liśćmi bazylii. Nie da się ukryć, że pomidory z bazylią to połączenie spełniające wymagania właścicieli nawet wysublimowanych kubków smakowych.
Co na obiad? Makaron z pesto z bazylii i kurczakiem! Pracy niewiele, a danie z pewnością posmakuje wszystkim: zarówno dzieciom jak i dorosłym. Szukasz przepisu? Przeczytaj artykuł – jak zrobić pesto z bazylii.
Ale co to za obiad, po którym nie ma deseru, prawda? Na deser proponujemy lody bazyliowe! Orzeźwiające i przynoszące ochłodę w upalne lato. Do ich przygotowania potrzebować będziesz tylko kilka składników:
pół opakowania sera ricotta
500 g jogurtu naturalnego
500 g rozdrobnionych liści bazylii
sok z limonki i miód według uznania
Wszystkie składniki mieszamy blenderem, aż do połączenia się ich w jednolitą masę, a następnie dodajemy sok z limonki, miód i jeszcze chwilę mieszamy. Następnie przelewamy do plastikowego naczynia i wstawiamy do zamrażalnika na 5 godzin.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana