Jakie zalety mają tekturowe opakowania na jedzenie na wynos?
„Na wynos” – te dwa słowa to nie tylko suche hasło informujące o tym, że w danym miejscu dostaniemy posiłek, który zabierzemy ze sobą i zjemy, na przykład, we własnym domu. Pod tym terminem kryją się choćby… stare gazety, w które w Wielkiej Brytanii pakowano słynne fish and chips. Dlaczego to się nie sprawdziło, a wręcz zostało zakazane? I z jakich powodów po dzisiejsze papierowe opakowania możemy sięgać bez obaw?
Papier i zdrowie pod lupą
Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, jak ważne jest odpowiednie zapakowanie jedzenia – czy przechowywanego w domowej lodówce, czy też transportowanego z restauracji. I bynajmniej nie chodzi tu o kwestie wizualne (szatę graficzną pudełka i profesjonalne logo zostawmy w spokoju). Weźmy pod lupę zdrowie, bo to ono zaszwankowało, gdy (z dobrą intencją!) pakowano brytyjskie fish and chips w stare, zadrukowane gazety. I właśnie z powodów zdrowotnych zakazano ich używania do tego celu. Były to lata 80. XX wieku.
Pamiętajmy, że pudełko, w którym znajduje się żywność, bezpośrednio wpływa na jej jakość – wygląd, zapach i smak, a jednocześnie na organizm człowieka. Dochodzi do interakcji między jedzeniem a substancjami zawartymi w opakowaniach. Dzisiaj, na szczęście, mamy coraz większą świadomość, co jest dobre dla nas i dla środowiska. W gastronomii to widać: bardzo popularne pudełka plastikowe ustępują miejsca (bezpiecznym!) papierowym opakowaniom na żywność.
Z przyrodą za pan brat
Rozprawmy się z mitem, że to, co jednorazowe, musi szkodzić środowisku. Jak zyskać pewność, że opakowania z papieru są ekologiczne? Przede wszystkim sprawdzić ich skład. Te, które zawierają wysoką zawartość świeżych włókien celulozowych, szybko ulegają biodegradacji, mogą też łatwo zostać poddane recyklingowi. Poza tym warto zwrócić uwagę na certyfikat FSC. Jeśli produkt go uzyskał, oznacza to, że został wykonany odpowiedzialnie, z surowców pozyskanych z legalnych źródeł, z poszanowaniem dla lasu, żyjących w nim zwierząt i pracujących ludzi – wyjaśnia specjalista z firmy ABC-PAK mającej siedzibę w Sompolnie, produkującej opakowania papierowe i różnego rodzaju tacki jednorazowe.
Podkreślmy: właśnie takimi krokami, małymi tylko z pozoru, odchodzimy od plastiku. Wybieramy jego zamienniki, bezpieczne zarówno dla człowieka, jak i natury, przeciwdziałając katastrofie klimatycznej.
Pudełko do zadań specjalnych. Na zapas proszę!
Pudełka wykonane z tektury nadają się do przewozu niemal każdego posiłku: od przystawek, przez dania główne, aż po desery. Klient zamówił makaron z gorącym sosem malinowym na wynos? Kierowca musi dostarczyć sushi? A później kilka zestawów z burgerami, frytkami i sałatkami? Nic nie stoi na przeszkodzie – papierowe opakowania produkowane dla celów gastronomicznych są odporne na przeciekanie i zapewniają izolację termiczną. Dlatego sprawdzą się i w restauracjach, i w food truckach. Co więcej, w obu przypadkach łatwo je przechowywać. Nie trzeba dysponować dużym metrażem, nawet gdy chcemy mieć duży zapas – pudełka są „dostarczane na płasko”, zazwyczaj w pakietach po kilkadziesiąt sztuk. Funkcjonalność przede wszystkim!
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana