Kontener gastronomiczny - alternatywa dla wynajmu lokalu
Dzisiaj w każdym już mieście można spotkać postawione na ulicach kontenery, w których przygotowywane i sprzedawane jest różnego rodzaju jedzenie. Inwestycja w taki lokal jest sporą oszczędnością, szczególnie w świetle rosnących cen za wynajem pomieszczeń od miasta. Dzięki nowoczesnym kontenerom gastronomicznym ich codzienne użytkowanie w niczym nie odbiega od prowadzenia działalności w tradycyjnym budynku.
Możliwość prowadzenia biznesu przez cały rok
Jeszcze do niedawna biznesy prowadzone w różnego rodzaju kontenerach kojarzyły się z okresem wiosenno-letnim i zamykaniu się na czas mroźnej zimy. Firmy produkujące kontenery gastronomiczne na sprzedaż lub wynajem dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii dbają o to, aby kontenery były jak najbardziej dostosowane do każdych warunków pogodowych. Mają zamontowane ogrzewanie, które ogrzeje pracowników zimą, a także klimatyzację, która pomoże im przetrwać upalne lato. Dodatkowo, są one mobilne i stosunkowo łatwe w transporcie, dlatego można je przenieść w miejsca, w których o danej porze roku spotkać można więcej turystów.
Przeczytaj również: Dlaczego stal nierdzewna to najlepszy materiał na sprzęt gastronomiczny?
Wyposażenie kontenera gastronomicznego
Tak samo jak w przypadku kuchni restauracyjnej, tak i w gastronomii kontenerowej, wymagany jest dostęp do wszystkich niezbędnych mediów. Kontenery gastronomiczne wykonywane przez profesjonalną firmę zapewniają funkcjonalność i dostosowanie do potrzeb inwestora. Wnętrze kontenera musi być wyposażone w meble i urządzenia ze stali nierdzewnej. Oczywiście nie może zabraknąć lodówki i zamrażarki, zmywarki, kuchenki gazowej, pieca lub piekarnika. Rozmieszczenie tych urządzeń musi być dobrze przemyślane, tak by nie zajmowały dużo miejsca.
Przeczytaj również: Dania na wynos. Jakie opakowania wybrać do lokalu gastronomicznego?
Wymagania i przepisy
Projekt kontenera gastronomicznego musi spełniać wymagania Sanepidu oraz przepisów BHP. Przed postawieniem kontenera w danej lokalizacji należy oczywiście zdobyć na to zgodę od władz miasta. Niezwykle ważna jest wygoda pracowników, ale pamiętajmy również o osobach odwiedzających kontener. Dla nich miejsce to powinno być przyjazne i komfortowe, wtedy będą chętnie korzystać z oferowanych usług. Kuchnie kontenerowe są wyjątkowe, gdyż każdy projekt jest realizowany pod indywidualne przeznaczenie. Urządzając taki kontener, oprócz atrakcyjnego wnętrza, warto pomyśleć również o jego zewnętrznym wyglądzie, który z daleka przyciągnie uwagę potencjalnych klientów.
Ekonomiczne rozwiązanie
Kontenery gastronomiczne są wyjątkowo ekonomiczne i tanie w utrzymaniu. Wszystko dzięki niskiemu współczynnikowi przepływu ciepła oraz dobrej izolacji termicznej. Wychodzi tanio podczas okresu grzewczego, za to w lecie klimatyzacja tak małego pomieszczenia również nie przyniesie dużych strat. Konstrukcje kontenerów są odporne na korozję i inne uszkodzenia, zatem nie trzeba myśleć o dodatkowych wydatkach na naprawy.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana