Korbacze jako idealna zakąska weselna
Korbacze to apetyczne i aromatyczne sery w kształcie nitek o historii liczącej już około 200 lat. Fani naturalnych i smakowitych wyrobów cenią sobie ten specjał głównie ze względu na jego łagodny smak oraz uniwersalne zastosowanie w wielu potrawach. Korbacze są także świetną i przekąską podczas domowych posiłków oraz wyszukanych przyjęć. Goście weselni także polubią ten specjał i z chęcią skuszą się na kilka wędzonych nitek regionalnego sera. Dlaczego?
Łagodny, klasyczny i lubiany smak góralskich korbaczy na weselach
Korbacze określane są jest jako pełne łagodności sery o mniej słonym smaku niż w przypadku góralskich oscypków, a historia tego wyrobu jest dość długa i sięga ponad 200 lat. Na przestrzeni czasu ich receptura i metody wyrabiania były sukcesywnie doskonalone, aby dziś móc skosztować tego przysmaku w jego pełnej krasie.
Kształt korbaczy przypomina wyglądem długie i sprężyste nitki, które można serwować na talerzach oraz formować na kształt unikalnych warkoczy i wieszać na drążkach wiejskich stołów, które zawierają tradycyjne wyroby na hucznych weselach pełnych niezwykłych i pachnących potraw.
– Miłośnicy apetycznych serów naturalnych podkreślają, że korbacze idealnie komponują się jako dodatek do lampki wina oraz zakąska do schodzonej weselnej wódki – informuje pracownik Gospodarstwa Jadwigi i Ryszarda Smoleniów z Odrowąża.
Zarówno korbacze jak i inne gatunki góralskich serów są często wybieraną propozycja na przyjęcia. Można je podawać w formie wędzonej, klasycznej lub grillowanej z dodatkiem smakowitej żurawiny. Ciekawą propozycją jest podanie tej przekąski na tradycyjnych koszykach wyścielonych serwetami w góralskim, kwiatowym stylu.
Dlaczego korbacze są tak popularne i lubiane?
Sery pozyskiwane z tradycyjnych gospodarstw rolnych mają nie tylko unikalny smak, ale także ekologiczny skład. Sporządza się ja na bazie tradycyjnych receptur, które były tworzone i zachowywane od wieków.
W ofercie góralskich producentów można znaleźć sery korbacze wędzone jak też klasyczne wersje o jasnym kolorze i łagodnym smaku. Konsystencja tych serów nie jest zbyt twarda, a ich aromat przypada do gustu miłośnikom naturalnych wyrobów mlecznych.
Sery góralskie takie jak korbacze i gałki mogą być stosowane jako dodatek do sałatek, kanapek, zapiekanek, zup, sosów, wypieków oraz jako smaczna przekąska do wieczornego seansu filmowego.
Co ciekawe, obecnie ten swojski wyrób dostępny jest o każdej porze roku. Wiele lat temu wytwarzało się go jednak tylko w porze jesienno- zimowej. Smakosze korbaczy w dzisiejszych czasach z łatwością kupią je więc przez cały rok!
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana