Artykuł sponsorowany

Korbacze jako idealna zakąska weselna

Korbacze jako idealna zakąska weselna

Korbacze to apetyczne i aromatyczne sery w kształcie nitek o historii liczącej już około 200 lat. Fani naturalnych i smakowitych wyrobów cenią sobie ten specjał głównie ze względu na jego łagodny smak oraz uniwersalne zastosowanie w wielu potrawach. Korbacze są także świetną i przekąską podczas domowych posiłków oraz wyszukanych przyjęć. Goście weselni także polubią ten specjał i z chęcią skuszą się na kilka wędzonych nitek regionalnego sera. Dlaczego?

Łagodny, klasyczny i lubiany smak góralskich korbaczy na weselach

Korbacze określane są jest jako pełne łagodności sery o mniej słonym smaku niż w przypadku góralskich oscypków, a historia tego wyrobu jest dość długa i sięga ponad 200 lat. Na przestrzeni czasu ich receptura i metody wyrabiania były sukcesywnie doskonalone, aby dziś móc skosztować tego przysmaku w jego pełnej krasie.

Kształt korbaczy przypomina wyglądem długie i sprężyste nitki, które można serwować na talerzach oraz formować na kształt unikalnych warkoczy i wieszać na drążkach wiejskich stołów, które zawierają tradycyjne wyroby na hucznych weselach pełnych niezwykłych i pachnących potraw.

– Miłośnicy apetycznych serów naturalnych podkreślają, że korbacze idealnie komponują się jako dodatek do lampki wina oraz zakąska do schodzonej weselnej wódki – informuje pracownik Gospodarstwa Jadwigi i Ryszarda Smoleniów z Odrowąża.

Zarówno korbacze jak i inne gatunki góralskich serów są często wybieraną propozycja na przyjęcia. Można je podawać w formie wędzonej, klasycznej lub grillowanej z dodatkiem smakowitej żurawiny. Ciekawą propozycją jest podanie tej przekąski na tradycyjnych koszykach wyścielonych serwetami w góralskim, kwiatowym stylu.

Dlaczego korbacze są tak popularne i lubiane?

Sery pozyskiwane z tradycyjnych gospodarstw rolnych mają nie tylko unikalny smak, ale także ekologiczny skład. Sporządza się ja na bazie tradycyjnych receptur, które były tworzone i  zachowywane od wieków.

W ofercie góralskich producentów można znaleźć sery korbacze wędzone jak też klasyczne wersje o jasnym kolorze i łagodnym smaku. Konsystencja tych serów nie jest zbyt twarda, a ich aromat przypada do gustu miłośnikom naturalnych wyrobów mlecznych.

Sery góralskie takie jak korbacze i gałki mogą być stosowane jako dodatek do sałatek, kanapek, zapiekanek, zup, sosów, wypieków oraz jako smaczna przekąska do wieczornego seansu filmowego.

Co ciekawe, obecnie ten swojski wyrób dostępny jest o każdej porze roku. Wiele lat temu wytwarzało się go jednak tylko w porze jesienno- zimowej. Smakosze korbaczy w dzisiejszych czasach z  łatwością kupią je więc przez cały rok!

 

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.