Materiał Partnera

Korbacze jako idealna zakąska weselna

Korbacze jako idealna zakąska weselna

Korbacze to apetyczne i aromatyczne sery w kształcie nitek o historii liczącej już około 200 lat. Fani naturalnych i smakowitych wyrobów cenią sobie ten specjał głównie ze względu na jego łagodny smak oraz uniwersalne zastosowanie w wielu potrawach. Korbacze są także świetną i przekąską podczas domowych posiłków oraz wyszukanych przyjęć. Goście weselni także polubią ten specjał i z chęcią skuszą się na kilka wędzonych nitek regionalnego sera. Dlaczego?

Łagodny, klasyczny i lubiany smak góralskich korbaczy na weselach

Korbacze określane są jest jako pełne łagodności sery o mniej słonym smaku niż w przypadku góralskich oscypków, a historia tego wyrobu jest dość długa i sięga ponad 200 lat. Na przestrzeni czasu ich receptura i metody wyrabiania były sukcesywnie doskonalone, aby dziś móc skosztować tego przysmaku w jego pełnej krasie.

Kształt korbaczy przypomina wyglądem długie i sprężyste nitki, które można serwować na talerzach oraz formować na kształt unikalnych warkoczy i wieszać na drążkach wiejskich stołów, które zawierają tradycyjne wyroby na hucznych weselach pełnych niezwykłych i pachnących potraw.

– Miłośnicy apetycznych serów naturalnych podkreślają, że korbacze idealnie komponują się jako dodatek do lampki wina oraz zakąska do schodzonej weselnej wódki – informuje pracownik Gospodarstwa Jadwigi i Ryszarda Smoleniów z Odrowąża.

Zarówno korbacze jak i inne gatunki góralskich serów są często wybieraną propozycja na przyjęcia. Można je podawać w formie wędzonej, klasycznej lub grillowanej z dodatkiem smakowitej żurawiny. Ciekawą propozycją jest podanie tej przekąski na tradycyjnych koszykach wyścielonych serwetami w góralskim, kwiatowym stylu.

Dlaczego korbacze są tak popularne i lubiane?

Sery pozyskiwane z tradycyjnych gospodarstw rolnych mają nie tylko unikalny smak, ale także ekologiczny skład. Sporządza się ja na bazie tradycyjnych receptur, które były tworzone i  zachowywane od wieków.

W ofercie góralskich producentów można znaleźć sery korbacze wędzone jak też klasyczne wersje o jasnym kolorze i łagodnym smaku. Konsystencja tych serów nie jest zbyt twarda, a ich aromat przypada do gustu miłośnikom naturalnych wyrobów mlecznych.

Sery góralskie takie jak korbacze i gałki mogą być stosowane jako dodatek do sałatek, kanapek, zapiekanek, zup, sosów, wypieków oraz jako smaczna przekąska do wieczornego seansu filmowego.

Co ciekawe, obecnie ten swojski wyrób dostępny jest o każdej porze roku. Wiele lat temu wytwarzało się go jednak tylko w porze jesienno- zimowej. Smakosze korbaczy w dzisiejszych czasach z  łatwością kupią je więc przez cały rok!

 

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję