Materiał Partnera

Kryteria wyboru opakowań kartonowych

Kryteria wyboru opakowań kartonowych

Podawanie klientowi jedzenia typu fast-food, czy przenoszenie dużej ilości słodkości nie byłoby możliwe bez użycia kartonowych pudełek. Właściwe wybranie opakowania, które nie tylko przetransportuje, ale także zabezpieczy znajdujące się wewnątrz jedzenie, zależy jednak od kilku istotnych aspektów. Podpowiadamy, na jakie kryteria warto zwrócić uwagę, wybierając kartonowe opakowania.

Rozmiar pudełka i jego przeznaczenie

Wybór opakowania zależy od rozmiaru i specyfiki produktów, które chcemy w nie włożyć. Należy w związku z tym wziąć pod uwagę kształt i wielkość przenoszonych rzeczy, a także ewentualną konieczność dodatkowych zabezpieczeń. Oprócz rozmiaru pudełka ważne jest także jego przeznaczenie. Możemy spotkać się między innymi z opakowaniami gastronomicznymi, w których przechowujemy jedzenie typu fast food, a także z opakowaniami cukierniczymi, które pozwalają na transport słodkich wypieków. Drugi z wymienionych typów pudełek niemal zawsze posiada charakterystyczną rączkę, która umożliwia łatwe przenoszenie zapakowanych wyrobów cukierniczych.

Rodzaj konstrukcji kartonowego pudełka

Kolejnym z aspektów, na które warto zwrócić uwagę, wybierając rodzaj opakowania kartonowego, jest jego konstrukcja. Powinniśmy wziąć pod uwagę takie elementy, jak sposób zamykania pudełka, względy estetyczne, czy szybkość składania. Wśród najpopularniejszych modeli pudełek kartonowych znajdziemy pudełka klapowe, które zamykane są od góry. 

Jak twierdzi ekspert reprezentujący firmę produkującą opakowania kartonowe Matpack: „Jest to relatywnie tanie rozwiązanie. Jeśli zależy nam także na względach estetycznych, warto wybrać pudełka fasonowe lub opakowania z tektury litej przeznaczone do wyrobów cukierniczych i gastronomicznych. Charakteryzują się one precyzyjnym wykrojem, co usprawnia proces składania pudełka.'' 

Opakowania tego typu oprócz eleganckiej formy, charakteryzują się także sztywnością, która osiągana jest mimo braku konieczności oklejania ich taśmą. 

Typ wykorzystanej tektury

Jednym z ważniejszych kryterium jest rodzaj tektury, z którego stworzone jest opakowanie kartonowe. Od tego zależeć będzie między innymi wytrzymałość na zaginanie, czy zgniatanie. Najbardziej popularna jest tektura trójwarstwowa, która ma około 3-4 mm grubości. Swoje zastosowanie znajduje głównie w kartonowych pudłach służących do transportu przedmiotów codziennego użytku. Wśród tektur 3-warstwowych możemy wyróżnić także mikrofalę, czyli tekturę wykorzystywaną do produkcji małych pudełeczek o grubości około 1,5 mm, którą wykorzystuje się w transporcie ciastek, czy pączków. Jeśli jednak kartonowe pudełka mają nam posłużyć do transportu nieco cięższych przedmiotów, warto wybrać kartony wykonane z tektury pięciowarstwowej. Jest ona grubsza, co zapewnia nie tylko większą sztywność kartonu, ale także jego wytrzymałość.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję