Kuchnia arabska – przepisy na tradycyjne potrawy
Kuchnia arabska czerpie z indyjskich potraw. Ponieważ składa się na różne kraje, to jednak łączy je stosowanie warzyw czy owoców oraz ziół i przypraw. Jakie tajemnice skrywa? Jakie są tradycyjne przyprawy? Jakie są popularne potrawy? Czym jest falafel, a czym Baba ghanoush? Poznaj przepisy na najpopularniejsze dania. Poszerz swoją kulinarną wiedzę.
Tradycyjna kuchnia arabska
Tradycyjna kuchnia arabska zawiera przyprawy pochodzenia indyjskiego. Zaliczają się do nich popularne:
- Kardamon
- Kumin
- Goździki
- Tymianek
- Mięta
- Sumak
- Anyż
- Curry
- Szafran
- Czosnek
Oprócz tego wymienić można anyż, ziele angielskie, pietruszkę, czarny pieprz oraz cynamon, które dodaje się prawie do każdej potrawy. Do tradycyjnych potraw arabskich zaliczają się natomiast:
- Humus – sos połączony z warzywami bądź chlebem pita, składa się z ciecierzycy, czosnku, ziaren sezamu i przypraw
- Falafel – smażone kulki z ciecierzycy lub bobu
- Kuskus – zawiera smażone warzywa, ziarna pszenicy, baraninę bądź mięso z kurczaka
- Baba ghanoush – pasta z nadzieniem z bakłażana
W kuchni arabskiej i w serwujących ją restauracjach nie brak ciast, ciasteczek czy innych deserów. Najczęściej dodaje się do nich miód, wodę różaną czy z kwiatów pomarańczy.
Przepisy – kuchnia arabska
Zamiast spróbować kuchni arabskiej w Warszawie lub innym mieście w restauracji, danie możesz przygotować samodzielnie. Tradycyjną jebrę wykonasz z małych gołąbków z nadzieniem z warzyw. Potrzebne będą duże słoiki, czyli makdousy. Poza tym nadziewane orzechami, czosnkiem, papryką bakłażany są łatwe do przygotowania.
Przepisy na kuchnię arabską – kefty z fetą i pietruszką
Do przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
- Mielonej wołowiny – ½ kilogramów
- Cebuli
- Ząbków czosnku – 2 sztuk
- Koncentratu pomidorowego – łyżki
- Natki pietruszki – ½ pęczka
- Sera feta – 50 gramów
- Przypraw – soli i pieprzu
Posiekaj cebulę i odczekaj, aż się zeszkli na nieznacznej ilości oleju. Dorzuć do mięsa wcześniej posiekany czosnek. Dodaj naturalny jogurt i koncentrat z pomidorów. Przypraw solą, oregano i pieprzem. Wyrób masę. Posiekaj pietruszkę. Dołącz pokruszony ser feta. Wymieszaj i dopraw przyprawami. Ukształtuj z mięsa placuszki. Nałóż trochę nadzienia i zlepiaj, tak, aby powstały podłużne kefty. Obsmaż na oleju z każdej strony, aż się zezłocą. Kefty mogą być także pieczone na grillu bądź w piekarniku.
Przepis na chlebek tahini
Tradycyjny chlebek tahini wykonasz z drożdży (1 opakowania), łyżeczki cukru, ¼ letniej wody, 1 szklanki mleka oraz ¼ kostki masła. Ponadto przydadzą się 2 łyżki cukru, odrobina soli oraz jajko i 2 łyżki wody. Do tego przygotuj 3-4 szklanki mąki, 1 szklanki pasty z sezamu, cukier puder oraz cynamon. Przygotowanie sprowadza się do następujących kroków:
- Włożenia do dużej miski cukru i drożdży. Dodaj letnią wodę. Zamieszaj, aż się rozpuszczą drożdże i cukier. Odłóż i odczekaj, aż się spienią i urosną. Podgrzej mleko i dodaj do niego masło, cukier i sól. Połącz maślankę z drożdżami. Dodaj 3 szklanki mąki
- Mieszania. Dodaj w razie potrzeby mąkę
- Włożenia do miski z oliwą. Przykryj ją odpowiednio folią oraz ściereczką. Odczekaj około 2 godzin, aż ciasto wzrośnie. Wyrób i podziel na 3 jednakowe części
- Wyłożenia na stolnicę (lub blat). Na pokrytą mąką stolnicę pozostaw kulki na około 15 minut
- Rozgrzania piekarnika. Na około 180 stopni Celsjusza. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, a potem przygotuj farsz z sezamowej pasty i połącz go z cukrem pudrem
- Wyłożenia jednej kulki ciasta. Rozwałkuj ciasto. Jego średnica powinna wynosić około 25-30 centymetrów, a grubość wynosić około 3 milimetry
- Rozsmarowania 1/3 farszu
Następnie powstały placek można posypać do smaku cynamonem. Następnie zwiń wszystko w ciasny rulonik. Skręć go i obracaj jeden koniec, a potem ułóż w ślimaka. Tak zwinięty chleb wyłóż na blaszkę do pieczenia.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana