Kuchnia fusion – przepisy i charakterystyka

Kuchnia fusion – przepisy i charakterystyka

Kuchnia fusion to połączenie różnych stylów kulinarnych z całego świata. Chociaż powstała w Ameryce, już w XVI wieku zaczęły się jej początki w związku z podróżowaniem Europejczyków. Jeśli nie boisz się eksperymentować, poznaj łatwe do wykonania przepisy. Jak wygląda polska kuchnia fusion? Czym właściwie jest? Jak przygotować panierowane kotleciki w płatkach owsianych?

Czym jest kuchnia fusion?

Przez kuchnię fusion rozumie się połączenie tradycji z kuchnią z całego świata. W ten sposób tworzy się zupełnie nową jakość. Dlatego warto zapoznać się z menu restauracji serwujących polską kuchnię fusion. W jej ramach miesza się różne składniki, smaki czy sposoby przyrządzania, jak również podawania. Kuchnia fusion narodziła się już w XIX wieku w wielokulturowej Ameryce. Wymaga doświadczenia, a także wyczucia. Jest szczególnie polecana dla osób znudzonych tradycyjną polską kuchnią lub lubiących eksperymenty kulinarne. Nierzadko stosuje się zawierające mniej kalorii zamienniki w przygotowaniu zwykle ciężkostrawnych dań.

Przepisy – kuchnia fusion

Oto przepis na kuchnię fusion. Na danie składają się panierowane kotleciki w płatkach owsianych. Wymagają przygotowania:

  • Rurek z kurczakiem – w sosie pieczarkowym (1 opakowanie)
  • Śmietany 12% - 200 mililitrów
  • Pieczarek – 200 gramów
  • Topionego sera – 1 sztuki
  • Tartej bułki – 100 gramów
  • Płatków owsianych – 100 gramów
  • Jajek – 2 sztuk
  • Mąki – 2 łyżek
  • Oleju roślinnego – 600 gramów
  • Przyprawy do mięsa – 1 łyżeczki

Podsmaż na patelni z olejem grzyby. Powinny być pokrojone w plastry. Dołącz sos z pieczarek o kremowej konsystencji. Dodaj do niego i rozmieszaj śmietanę. Zagotuj wszystko i dołącz topiony serek. Mieszaj tak, aby się rozpuścił i miał gęstą i kremową masę. Przenieś ją na wyłożoną papierem tackę. Ostudź, a potem pozostaw do zamarznięcia. Następnie pokrój na kwadraty (3 centymetry na 3 centymetry). Potem pokrój piersi z kurczaka w plastry. Następnie ułóż na folii i rozbij tak, aby otrzymać cienkie płaty. Zastosuj przyprawy do mięsa. Dodaj pokrojone wcześniej nadzienie. Zawiń do środka krawędzie kurczaka. W ten sposób stworzysz kwadraciki jak do kotletów. Panieruj przez mąkę i jajko. Na koniec pomieszaj w bułce tartej i płatkach. Nie zapomnij o smażeniu na oleju roślinnym, tak, aby się zezłociły.

Papryka z nadzieniem z bakłażanem

Do jej przygotowania potrzebne są następujące składniki:

  • Papryki czerwone – 4 sztuki
  • Bakłażan
  • Ząbki czosnku – 3 sztuki
  • Por
  • Biała cebula
  • Mielone mięso – 150 g
  • Kasza kuskus – 3 łyżki
  • Pomidory – 3 sztuki
  • Ser żółty – 4-5 plastrów
  • Przyprawy – pieprz i sól
  • Olej
  • Papryka faszerowana nadzieniem z bakłażanem

Na początek przygotowujemy papryki. Czyści się je, a potem usuwa końcówkę z ogonkiem. Następnie pozbywa się nasion. Bakłażana należy przekroić na pół i zapiec w piekarniku przez ok. 15 minut.  Dzięki temu będzie łatwiej wyciągnąć miąższ. Na patelni rozgrzewa się olej i podsmaża na nim cebulę, czosnek i por. Kolejnym krokiem jest dodanie mięsa mielonego i doprawienie pieprzem ziołowym. Potem dosypuje się kaszę kuskus. Dodaje się pokrojone pomidory i miąższ z bakłażana. Następnie dusi się, aż kasza będzie miękka. Na koniec miesza się z siekaną natką pietruszki i nadziewa papryki. Zapieka się je przez 30 minut w 180 stopniach, pod koniec na każdą paprykę kładziemy ser żółty i zapiekamy aż się rozpuści.

Kuchnia fusion to dobre rozwiązanie dla osób, które szukają nowych doznań smakowych. Do innych pomysłów na danie zalicza się na przykład zupa z soczewicy z ananasem, sushi na słodko czy czekoladowe ganache z serem.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.