Kuchnia meksykańska – przepis na zupę!
Kuchnia meksykańska łączy w sobie tradycję Indian z konkwistadorami. Ostre przyprawy odpowiadają za wyjątkowy smak meksykańskich dań. Najczęściej zalicza się do nich zupa po meksykańsku. Jak ją przygotować? O czym należy pamiętać przy jej przygotowaniu? Jaki jest przepis na tradycyjne taco po meksykańsku? Dowiedz się wszystkiego z naszego artykułu!
Tradycyjna kuchnia meksykańska – najpopularniejsze składniki
Kuchnia meksykańska to nie tylko ostre przyprawy czy tortille. Specyficzny smak jest wynikiem zastosowania chili czy fasoli. Na tradycyjną kuchnię mieli wpływ Indianie, a także Hiszpanie. Do podstawowych składników zaliczają się:
- papryka – różne gatunki
- kukurydza
- rośliny strączkowe – głównie fasole
Przepis na zupę meksykańską
Do meksykańskiego jedzenia zalicza się zupa, którą można przygotować przez około 40 minut. Należy do niej przygotować:
- olej – 4 łyżki
- cebulę – 2 sztuki
- bulion drobiowy – z zielem angielskim i liściem laurowym
- mieloną wołowinę – 300 h
- marchewkę – 2 sztuki
- czerwoną paprykę
- pomidory w zalewie
- słodką paprykę
- czerwoną fasolę
- kukurydzę
- posiekaną kolendrę bądź natkę pietruszki
- pieprz
- ostrą paprykę
Obierz w kostkę i zeszklij na oleju cebulę. Ukształtuj z mięsa klopsiki. Dołącz do cebuli i podsmaż tak, aby się zarumieniły. Następnie posyp słodką papryką i zasmażaj. Dodaj 1,2 litry wody i kostki bulionowe. Pamiętaj, aby gotować na wolnym ogniu. Jeśli mięso będzie miękkie to znak, że należy dodać marchew i pokrojoną w kostkę paprykę. odczekaj 10 minut i dołącz pomidory z zalewą. Dodaj odsączoną kukurydzę i fasolę. Potem gotuj przez około 15 minut. Dodaj przyprawy. Możesz posypać kolendrą bądź natką pietruszki. Zupa po meksykańsku jest gotowa.
Jak przygotować Taco Carne Asada?
Do dań meksykańskich zalicza się Taco Carne Asada. Można ją przygotować w domu lub zamówić w restauracji z kuchnią meksykańską. Można ją zrobić z:
- 400 g mięsa – nazywanej bavette łaty wołowej
- 1 awokado
- tortilli kukurydzianych – około 6 sztuk
- świeżej kolendry – garści
- 1 cebuli
- salsy roja
- limonki
Najpierw przygotowuje się marynatę. Składniki przygotowuje się w specjalnym strunowym woreczku. Alternatywą może być miseczka. Należy zawinąć ją w spożywczą folię. W workach strunowych można zasunąć. Wówczas wszystko jest gotowe. Następnie składniki się miesza. potem przygotowuje się mięso. W tym celu kroi się je na plastry. Następnie wkłada do woreczka, szczelnie zamyka i uciska. Następnie dodaje do marynaty i wkłada do lodówki na około 6 godzin. Dzięki temu mięso będzie miało smak marynaty. Po wyjęciu z lodówki należy je odstawić. Powinno się ogrzać do temperatury pokojowej. Później kładzie się na rusz i smaży obustronnie przez 7 minut.
Pozostałością marynaty można je polać w trakcie smażenia. W przypadku grilla na węgiel należy pamiętać, aby go dobrze wcześniej rozgrzać. Ruszt można nasmarować pokrojoną na pół cebulą. Z kolei na patelnię grillową można nałożyć oliwę z oliwek. Następnie zdejmuje się z rusztu mięso i odkłada. Przykrywa się je folią aluminiową lub miseczką. Najlepiej na 5-10 minut. Następnie przejdź do przygotowania taco Przygotuj salsę roja, a potem pokrój w kosteczkę cebulę. Awokado pokrój w paseczki. Posiekaj kolendrę, a potem podgrzej tortillę przez maksymalnie 15 sekund. Patelnia może być skropiona wodą i oliwą. Potem wkłada się ją do ściereczki, aby utrzymać ciepło. Na koniec pokrój mięso. Na podgrzaną tortillę ułóż mięso i resztę składników. Do skropienia użyj limonki.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana