Artykuł sponsorowany

Kulinarny folklor góralski, czyli kilka słów o przysmakach Podhala

Kulinarny folklor góralski, czyli kilka słów o przysmakach Podhala

Kiedy myślimy o przysmakach Podhala w pierwszej kolejności z pewnością przychodzi nam do głowy oscypek. Nic dziwnego, ponieważ jest to jeden z najbardziej charakterystycznych podhalańskich wyrobów. Kulinarny folklor góralski jest jednak zdecydowanie bogatszy, a przepisy dostosowane są do niesprzyjającego, górskiego klimatu – ma być prosto, ale treściwie.

Tradycyjne, podhalańskie dania wywodzą się z trudnych warunków klimatycznych i glebowych polskich gór. Mieszkańcy Podhala jedli przede wszystkim to, co udało im się samodzielnie wyhodować: ziemniaki, kapustę, zboża i mleko. Z tych podstawowych składników tworzyli potrawy proste lecz sycące, dające energię niezbędną do wykonywania codziennych obowiązków.

Oscypki, bundze, bryndze i gołki

Rejon Podhala to przede wszystkim raj dla miłośników serów. Znajdziemy tu ich wiele rodzajów: od najpopularniejszego oscypka, przez gołki, bundze i bryndze.

Oscypka z pewnością nie trzeba nikomu przedstawiać – niewielki ser o złocistej, wędzonej skórce jest najbardziej rozpoznawalnym przysmakiem – mówi właściciel pensjonatu Dziubas w Białce Tatrzańskiej, urokliwej podhalańskiej wsi – Ugniatany jest ręcznie i może być produkowany wyłącznie w okresie letniego wypasania owiec. Oscypek jest produktem regionalnym chronionym przez prawo, z tego względu jego parametry muszą być ściśle określone. Zawartość mleka krowiego nie może przekraczać 40%, a sam ser może być wyrabiany wyłącznie w okresie letniego wypasu owiec: od maja do września. Sprzedaż dozwolona jest do końca października.

Z mleka owczego produkuje się również bundz. W tym przypadku do mleka dodaje się podpuszczkę, która nadaje serowi konsystencję suchego i elastycznego twarogu. Innym, popularnym rodzajem sera jest gołka, wytwarzana przez cały rok z mleka krowiego. Charakteryzuje się łagodniejszym smakiem. Ma kształt walca i często mylona jest z oscypkiem. Obydwa sery można kroić, w przeciwieństwie do bryndzy, która doskonale nadaje się do smarowania. Bryndza posiada charakterystyczny wyrazisty i słony smak.

Tradycyjne podhalańskie zupy

Jedną z najlepiej znanych zup jest kwaśnica. Nie należy jej mylić z kapuśniakiem. Zupy te, poza głównym składnikiem, nie mają ze sobą nic wspólnego. Kwaśnicę gotuje się na kiszonej kapuście bez dodatku warzyw – to jej podstawowa wersja. W wersji odświętnej wersji zupę tę gotuje się na baraninie, wędzonych żeberkach lub boczku. Podaje się ją zazwyczaj z ziemniakami lub chlebem.

Kwaśnica znana jest w całym rejonie Podhala. Inne potrawy regionalne mogą ograniczać się do konkretnego rejonu, jak w przypadku żuru chrzanowego na wędzonce, tradycyjnej zupy w okolicy gminy Raba Wyżna. Natomiast w gminie Bukowina Tatrzańska tradycyjnym przysmakiem są na przykład fizoły – czyli zupa fasolowa z kaszą i kwaśną śmietaną.

Góralskie dodatki i napoje

Przysmaki Podhala przygotowuje się również z dodatkiem mąki. Są to na przykład moskole – czyli pewnego rodzaju podpłomyki, przygotowywane z ziemniaków, mąki, wody, soli, a czasem z dodatkiem jajka. Piecze się je na blasze, a czasem polewa okrasą w postaci masła czosnkowego. Mogą być również podawane z oscypkiem.

Z ziemniaków, mąki i soli przyrządza się również hałuski – tradycyjne kluski, podawane ze spyrką, czyli wędzoną słoniną i cebulą. Na deser podaje się bombolki, czyli kluski drożdżowe polewane masłem i miodem. A co do picia? Oczywiście żętyca, czyli serwatka z mlekiem owczym, pita na świeżo lub po skwaśnieniu. Doskonałe uzupełnienie kalorii po dniu pełnym atrakcji!

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.