Lampy cateringowe jako pomoc przy utrzymywaniu temperatury żywności
Na zadowolenie klientów z usług lokalu gastronomicznego wpływa kilka czynników. Do najważniejszych z nich należy smak i jakość serwowanych produktów oraz ich temperatura. W dużych restauracjach niezbędne jest zastosowanie odpowiednich urządzeń do spowalniania stygnięcie potraw czekających na wydanie. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu lamp cateringowych. Na czym polega ich działanie i gdzie się je wykorzystuje?
Czym są lampy cateringowe i jak działają?
Lampy grzewcze wykorzystują promieniowanie fali elektromagnetycznej w zakresie od 760 nm do 1 mm. Promieniowanie podczerwone to część pasma pomiędzy czerwienią a falami radiowymi. Infraczerwień pozostaje niewidzialna dla ludzkiego okna, jest jednak wyczuwalna w postaci ciepła. Dzieje się to w sytuacji, gdy emisja pada na obiekt, a energia fali jest pochłaniania i zamieniana na ciepło.
Profesjonalne lampy cateringowe zapewniają odpowiednią temperaturę potraw długo po ich przygotowaniu. Takie zastosowanie promieniowania cieplnego pozwala na wydawanie wielu posiłków jednocześnie i sprawdza się w stołówkach, kuchniach szkolnych, szpitalach i dużych lokalach gastronomicznych. Lampy cateringowe to niezawodny i bardzo ekonomiczny sposób na podgrzewanie i utrzymywanie temperatury w urządzeniach gastronomicznych.
Promienniki ciepła są całkowicie bezpieczne zarówno dla żywności, jak i dla osób znajdujących się w pobliżu. Idealna odległość pomiędzy lampą a żywnością wynosi około 50 centymetrów. Takie zastosowanie pozwala na optymalne ogrzewanie jedzenia, bez wywierania wpływu na jego jakość.
Zalety lamp cateringowych
Korzystanie z lamp cateringowych przynosi szereg korzyści. Przede wszystkim takie rozwiązanie zapobiega marnowaniu żywności, co wpisuje się w ekonomiczne i ekologiczne zarządzanie zasobami obiektu gastronomicznego. Dzięki użyciu promienników podczerwieni unika się niepotrzebnych strat.
Tego rodzaju urządzenia charakteryzują się dużą wydajnością, ze względu na możliwość nagrzewania przedmiotów znajdujących się w określonym położeniu. Jednocześnie dostawcy lamp cateringowych, np. firma Solart, oferują szeroki zakres artykułów, które można bez problemu dopasować do potrzeb danej gastronomii. Mowa tu między innymi o produktach umożliwiających podwieszenie ich na suficie, stojących lub cechujących się kilkoma elementami grzewczymi. Ważne, aby lampy grzewcze zostały wykonane z wytrzymałych materiałów, odpornych na wysokie temperatury i działanie wilgoci. Przemyślana konstrukcja pozwala na zastosowanie ich nawet w ekstremalnych warunkach.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana