Materiał Partnera

Maszyna do lodów w cukierni. Dlaczego warto w nią zainwestować?

Maszyna do lodów w cukierni. Dlaczego warto w nią zainwestować?

Ciasta, słodkie bułki i rozmaite rodzaje ciasteczek to tylko niektóre propozycje produktów znajdujących się w ofertach licznych cukierni. Coraz częściej w menu pojawiają się również zimne desery w tym lody, które przyciągają klientów zwłaszcza w upalne dni. Jednak, aby móc je przyrządzić potrzebna jest maszyna do ich produkcji. Poznaj zalety tego urządzenia i przekonaj się, dlaczego warto w nie zainwestować.

Jakie zastosowanie ma maszyna do lodów?

Jak powszechnie wiadomo maszyna do lodów to urządzenie, które stanowi niezbędne wyposażenie każdej lodziarni. Coraz częściej znajduje jednak zastosowanie także w cukierniach, kawiarniach, a nawet restauracjach. Lody to deser, który lubi wiele osób, niezależnie od wieku, czy stylu życia. Z tego względu istnieje także na nie duży popyt. Będąc właścicielem cukierni, powinniśmy być świadomi, że większość nowoczesnych i dobrze prosperujących cukierni ma w swoim asortymencie maszynę do lodów i oferuje ten typ deseru klientom nie tylko w letnie gorące dni. Jeśli chcemy dołączyć do naszej oferty sprzedaż zimnych deserów, mamy do dyspozycji kilka rozwiązań. Możemy zakupić urządzenie wielofunkcyjne, którego góra część zajmuje się pasteryzacją, a dolna mrożeniem i które przeznaczone jest do produkcji świderków amerykańskich lub wybrać maszynę do lodów typu soft, która pozwala na wyprodukowanie delikatniejszych i cieplejszych lodów włoskich. Warto także pamiętać, że maszyna do lodów może mieć także inne zastosowania. Możemy w niej przygotować między innymi mrożone jogurty, czy sorbety, które także uatrakcyjnią ofertę. Powstały nawet specjalne maszyny do lodów jogurtowych i mrożonego spaghetti, które swoim wyglądem przypomina popularny włoski makaron.

Czy inwestycja w maszynę do lodów się zwróci?

Warto pamiętać, że liczba zimnych deserów spożywanych przez Polaków wciąż rośnie, czego naturalną konsekwencją jest wzrost sprzedaży lodów. Ma to miejsce zwłaszcza latem, gdy termometry pokazują temperaturę powyżej 20 stopni Celsjusza. Można jednak zauważyć także wzrost sprzedaży tych przysmaków zimą, kiedy ich zakup możliwy jest jedynie w specjalnych lokalach dystrybuujących lody, cukierniach i kawiarniach. 

Jak twierdzi ekspert reprezentujący firmę MK KOMI: „Decydując się na zakup maszyny do lodów do swojej cukierni, warto pamiętać, że najwięcej klientów zagwarantuje położenie lokalu w centrum miasta, czy innych, często odwiedzanych przez mieszkańców i turystów jego częściach. Dzienny dochód kawiarni może wahać się wtedy od kilkuset do kilku tysięcy złotych”. 

To może sprawić, że koszt związany z kupnem profesjonalnej maszyny do lodów zwróci się już po 2 miesiącach mimo kosztów produkcji, wynajęcia powierzchni w prestiżowej lokalizacji i innych wydatków. Co istotne, inwestycja w urządzenie nie tylko uatrakcyjni ofertę sprzedaży, ale także przyczyni się do zwiększenia obrotów cukierni i może wpłynąć na pozyskanie przez nią nowych klientów.

 

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję