Na jakich przyprawach opierają się dania w stylu syczuańskim?
Kuchnia syczuańska wyróżnia się oryginalnym smakiem, który jest uzyskiwany dzięki zastosowaniu wyjątkowych i niezwykle aromatycznych przypraw. Charakterystyczną cechą tej kuchni są też pikantne smaki, a podstawę syczuańskich dań stanowią warzywa. Poniżej sprawdzamy, jakie przyprawy są najczęściej wykorzystywane podczas przyrządzania syczuańskich dań i czym się charakteryzują. Zachęcamy do zapoznania się z artykułem.
Tradycyjne ostre przyprawy używane w kuchni syczuańskiej
Kuchnia syczuańska jest znana przede wszystkim z ostrych, aromatycznych przypraw. W syczuańskich daniach bardzo często można spotkać tradycyjny syczuański pieprz, który jest podstawą wielu dań. Często wykorzystuje się go do przyprawiania zup, sosów, ale też dań mięsnych, takich jak na przykład sajgonki, syczuańska wołowina, czy też wieprzowina.
Pieprz syczuański charakteryzuje się wyrazistym cytrynowym smakiem, który podczas spożywania daje wrażenie mrowienia i wyczuwalna jest w nim ostrość. Warto dodać, że poza charakterystycznym aromatem ma wiele właściwości zdrowotnych. Wykazuje on działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i wspomaga odporność.
Kolejną przyprawą wykorzystywaną w daniach syczuańskich jest ostra papryczka chilli. Jest ona używana do przygotowywania pikantnych zup, sałatek, a także dań mięsnych. Jednym z miejsc, gdzie można zamówić tradycyjne syczuańskie jedzenie, jest restauracja chińska Maska Bistro z Warszawy. W restauracji można zamówić między innymi zupę miso, syczuańskie paski wołowiny, czy też wołowinę w sosie curry.
Jakie inne przyprawy można znaleźć w daniach syczuańskich?
Syczuańskie dania opierają się przede wszystkim na ostrych, aromatycznych przyprawach. Jednak można też w nich znaleźć inne przyprawy, takie jak na przykład:
- curry,
- kurkuma,
- imbir,
- cynamon,
- sos sojowy,
- ocet ryżowy.
Curry wraz z kurkumą jest często wykorzystywane do przygotowywania makaronów z warzywami w specjalnym, aromatycznym sosie, a także do dań mięsnych. Imbir i cynamon są najczęściej stosowane do przyprawiania mięs, nadając daniu niepowtarzalnego smaku. Sos sojowy wraz z octem ryżowym są to płynne przyprawy, które często są bazą wielu syczuańskich sosów. Niekiedy wykorzystuje się je do marynowania mięs oraz warzyw, które następnie są smażone i podawane z makaronem chińskim.
Warto dodać, że dania syczuańskie często są też przyprawiane orientalnymi przyprawami, takimi jak na przykład kmin rzymski, kolendra, czy też tamarynd. Każda z powyższych przypraw nadaje daniom pikantności i niesamowitego aromatu.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana