Najpopularniejsze rodzaje sushi w Polsce
Japońska kuchnia pobudza wyobraźnię, niesie powiew świeżości i posmak oryginalności. Szczególnie sushi, które wywodzi się z wielowiekowej tradycji Kraju Kwitnącej Wiśni, znalazło w kraju nad Wisłą wielu zwolenników i wielbicieli. Sushi jest najbardziej rozpoznawalną japońską potrawą na całym świecie. Warto więc dowiedzieć się, które rodzaje sushi najbardziej przypadły Polakom do gustu.
Źródeł sushi szukać należy w tradycji japońskiej
Choć pierwsze wzmianki o solonych rybach zawijanych w lekko sfermentowany ryż pochodzą z chińskich kronik z II wieku, to jednak sushi zdecydowanie kojarzone jest z kulinarną tradycją japońską. Pierwotnie jedzono jedynie rybę, która przez pewien czas po zasoleniu fermentowała w ryżu (ryż był wyrzucany). Następnie nastała tradycja owijania potraw z ryb morskimi algami. Dopiero w połowie XIX wieku nastąpił przełom w produkcji sushi, kiedy rozpoczęto próby konserwowania ryb obranych ze skóry poprzez marynowanie ich w sosie sojowym. Kolejnym krokiem, który zbliżył tę potrawę do współczesnego sushi, było formowanie kawałków ryżu i obkładanie go cienkimi plastrami ryby.
Walory smakowe i zdrowotne
Współczesne sushi to kombinacje ryżu, wodorostów, ryb, owoców morza oraz warzyw lub owoców. Te składniki oraz dodatki w postaci marynowanego imbiru, ostrego chrzanu wasabi i sosu sojowego stanowią podstawę do formowania różnych odmian i rodzajów sushi.
„Podstawą sushi – opowiada właściciel restauracji Temaki Sushi w Otwocku – są owoce morza oraz ryby. O ich wartości odżywcze nie trzeba nikogo przekonywać. Są one znakomitym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, selenu, witaminy D i witamin z grupy B, a także fosforu. Ryż również dostarcza cennych dla organizmu węglowodanów, makroelementów i witamin. Warzywa i wodorosty wchodzące w skład sushi to z kolei źródło wartościowego błonnika, minerałów i również witamin. Zawarty w algach jod jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy”.
Niezwykła mnogość wariantów i smaków
- Nigiri są uformowaną ręcznie porcją ryżu z umieszczonym na wierzchu kawałkiem ryby, ośmiornicy, kalmara lub omletu japońskiego.
- Maki sushi to rolka ryżu z dodatkami, zawijana za pomocą bambusowej maty w prasowane wodorosty nori i pokrojona na kawałki. Dodatkami mogą być ryby, owoce morza i warzywa, takie jak marynowana rzodkiew lub piklowana tykwa.
- Hosomaki są jednoskładnikowe i mogą zawierać kawałki ryby lub warzywa otoczonego ryżem i zawiniętego w wodorosty.
- Futomaki są bogatszą wersją hosomaków. Powinny zawierać co najmniej cztery składniki, w tym ryby lub owoce morza oraz różne warzywa.
- Uramakito sushi, w których ryż znajduje się na zewnątrz, a wodorosty wraz z dodatkami w środku. Zewnętrzna warstwa ryżu często posypana jest sezamem.
- California maki są amerykańską wersją uroamków, występującą najczęściej z nadzieniem z paluszków krabowych, awokado i ogórka.
- Tempura maki to maki, które otacza się delikatnym japońskim ciastem zwanym tempurą i wysmaża na gorącym oleju.
- Gunkan maki są odmianą, w której ryż tworzy łódeczkę. W jej wnętrzu umieszcza się dodatki, najczęściej ikrę lub tatar z ryby i owija prasowanymi wodorostami nori.
- Temaki są rożkami z prasowanych nori i wypełnionych ryżem oraz rybami, owocami morza, warzywami, japońskim omletem lub japońskimi grzybami.
Oraz wiele innych, takich jak sashimi, oyakomaki, kaburamaki, inari sushi czy też temari sushi. Sushi zadziwia możliwościami, niezwykłą kompozycją przeróżnych smaków oraz zaskakuje pomysłowością i różnorodnością. Posiłek z sushi to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także niecodzienne przeżycie estetyczne.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana