Artykuł sponsorowany

Najpopularniejsze rodzaje sushi w Polsce

Najpopularniejsze rodzaje sushi w Polsce

Japońska kuchnia pobudza wyobraźnię, niesie powiew świeżości i posmak oryginalności. Szczególnie sushi, które wywodzi się z wielowiekowej tradycji Kraju Kwitnącej Wiśni, znalazło w kraju nad Wisłą wielu zwolenników i wielbicieli. Sushi jest najbardziej rozpoznawalną japońską potrawą na całym świecie. Warto więc dowiedzieć się, które rodzaje sushi najbardziej przypadły Polakom do gustu.

Źródeł sushi szukać należy w tradycji japońskiej

Choć pierwsze wzmianki o solonych rybach zawijanych w lekko sfermentowany ryż pochodzą z chińskich kronik z II wieku, to jednak sushi zdecydowanie kojarzone jest z kulinarną tradycją japońską. Pierwotnie jedzono jedynie rybę, która przez pewien czas po zasoleniu fermentowała w ryżu (ryż był wyrzucany). Następnie nastała tradycja owijania potraw z ryb morskimi algami. Dopiero w połowie XIX wieku nastąpił przełom w produkcji sushi, kiedy rozpoczęto próby konserwowania ryb obranych ze skóry poprzez marynowanie ich w sosie sojowym. Kolejnym krokiem, który zbliżył tę potrawę do współczesnego sushi, było formowanie kawałków ryżu i obkładanie go cienkimi plastrami ryby.

Walory smakowe i zdrowotne

Współczesne sushi to kombinacje ryżu, wodorostów, ryb, owoców morza oraz warzyw lub owoców. Te składniki oraz dodatki w postaci marynowanego imbiru, ostrego chrzanu wasabi i sosu sojowego stanowią podstawę do formowania różnych odmian i rodzajów sushi.

 „Podstawą sushi – opowiada właściciel restauracji Temaki Sushi w Otwocku – są owoce morza oraz ryby. O ich wartości odżywcze nie trzeba nikogo przekonywać. Są one znakomitym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, selenu, witaminy D i witamin z grupy B, a także fosforu. Ryż również dostarcza cennych dla organizmu węglowodanów, makroelementów i witamin. Warzywa i wodorosty wchodzące w skład sushi to z kolei źródło wartościowego błonnika,  minerałów i również witamin. Zawarty w algach jod jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy”.

Niezwykła mnogość wariantów i smaków

  • Nigiri są uformowaną ręcznie porcją ryżu z umieszczonym na wierzchu kawałkiem ryby, ośmiornicy, kalmara lub omletu japońskiego.
  • Maki sushi to rolka ryżu z dodatkami, zawijana za pomocą bambusowej maty w prasowane wodorosty nori i pokrojona na kawałki. Dodatkami mogą być ryby, owoce morza i warzywa, takie jak marynowana rzodkiew lub piklowana tykwa.
  • Hosomaki są jednoskładnikowe i mogą zawierać kawałki ryby lub warzywa otoczonego ryżem i zawiniętego w wodorosty.
  • Futomaki są bogatszą wersją hosomaków. Powinny zawierać co najmniej cztery składniki, w tym ryby lub owoce morza oraz różne warzywa.
  • Uramakito sushi, w których ryż znajduje się na zewnątrz, a wodorosty wraz z dodatkami w środku. Zewnętrzna warstwa ryżu często posypana jest sezamem.
  • California maki są amerykańską wersją uroamków, występującą najczęściej z nadzieniem z paluszków krabowych, awokado i ogórka.
  • Tempura maki to maki, które otacza się delikatnym japońskim ciastem zwanym tempurą i wysmaża na gorącym oleju.
  • Gunkan maki są odmianą, w której ryż tworzy łódeczkę. W jej wnętrzu umieszcza się dodatki, najczęściej ikrę lub tatar z ryby i owija prasowanymi wodorostami nori.
  • Temaki są rożkami z prasowanych nori i wypełnionych ryżem oraz rybami, owocami morza, warzywami, japońskim omletem lub japońskimi grzybami.

Oraz wiele innych, takich jak sashimi, oyakomaki, kaburamaki, inari sushi czy też temari sushi. Sushi zadziwia możliwościami, niezwykłą kompozycją przeróżnych smaków oraz zaskakuje pomysłowością i różnorodnością. Posiłek z sushi to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także niecodzienne przeżycie estetyczne.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.