Materiał Partnera

Najważniejsze elementy umeblowania restauracji

Najważniejsze elementy umeblowania restauracji

Od umeblowania restauracji często zależy powodzenie lokalu. Nawet najlepszy szef kuchni i doskonała obsługa nie będą w stanie zatrzymać klienta na dłużej, jeśli meble nie będą wygodne oraz nie wpasują się w estetykę wnętrza. Ważne są nie tylko krzesła i stoliki, ale także zaplecze robocze, w którym wyposażenie musi odznaczać się kilkoma ważnymi cechami.

Czym powinno charakteryzować się umeblowanie restauracji?

Meble restauracyjne nie zawsze mogą być takiej samej jakości jak te wybierane do domu. Powinny odznaczać się:

  • wysoką wytrzymałością,

  • atrakcyjnym i nietypowym, zapadającym w pamięć wyglądem,

  • łatwością w utrzymaniu i czyszczeniu.

Z mebli restauracyjnych cały czas korzystają goście, co oznacza, że są one znacznie mocniej eksploatowane niż modele domowe. Dlatego zamawiając je, warto zdecydować się na produkty przygotowywane na zamówienie. Meble na wymiar można wykonać w dowolny sposób z różnorodnych materiałów, co wpływa na ich właściwości. Do tego ma się pewność, że nikt nie stworzy takiego samego wnętrza.

Jakie meble powinny znaleźć się w każdej restauracji?

Meble muszą znaleźć się nie tylko w części jadalnej. Tam niezbędne będą stoły i siedzenia, zależnie od rodzaju lokalu mogą to być krzesła, fotele lub ławki. Można pokusić się także o elementy dekoracyjne, czyli półki, szafki czy stoliczki na gazety. Równie ważna jest część robocza, gdzie przygotowywane są posiłki. Tam niezbędne są:

  • blaty, najlepiej zabezpieczone w taki sposób, żeby plamy nie zostawiały na nich trwałych śladów,

  • szafki do przechowywania żywności,

  • stanowisko ze zlewem,

  • regały, na których umieszcza się artykuły spożywcze wykorzystywane na bieżąco do gotowania,

  • półki na naczynia i sztućce.

Przestrzeń robocza i sala dla gości powinny być umeblowane za pomocą wyposażenia wykonanego z wysokiej jakości materiałów. Oferują je firmy przygotowujące meble na wymiar, takie jak WOMEB. W restauracji niezbędne są trwałe rozwiązania, które odznaczają się żywotnością oraz odpornością na zużycie. To bardzo ważne cechy, bo od nich zależy, jak wielu gości będzie można obsłużyć i jak będą prezentowały się po dłuższym czasie. Wnętrze lokalu to wizytówka firmy gastronomicznej, dlatego nie należy wybierać mebli, które po kilku miesiącach będzie trzeba odnowić lub wymienić na zupełnie nowe modele.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję