Najważniejsze parametry pieców konwekcyjno-parowych
W gastronomii jakość serwowanego jedzenia to podstawa do tego, aby goście byli zadowoleni. Nie można zapominać jednak o samym serwisie – zamówienie powinno być podane jak najszybciej. Dlatego tak ważne jest zaopatrzenie kuchni w najlepsze sprzęty, które się do tego przyczynią. Jednym z urządzeń, które niesamowicie ułatwia prace na kuchni, jest piec konwekcyjno-parowy. Przeczytaj, czym się charakteryzuje i dlaczego warto go mieć.
Czym charakteryzują się piece konwekcyjno-parowe?
Piec konwekcyjno-parowy to rozwinięty technologicznie rodzaj pieca konwekcyjnego. Oprócz technologii konwekcji, czyli cyrkulacji gorącego powietrza, wykorzystuje obróbkę termiczną dzięki parze. W środku pieca znajdują się półki, dzięki czemu możemy przygotowywać kilka dań jednocześnie. Warto więc dostosować wielkość urządzenia do zapotrzebowania w danym lokalu gastronomicznym. Piece konwekcyjno-parowe są urządzeniami wielofunkcyjnymi. Możesz za ich pomocą podgrzewać jedzenie, gotować na parze, grillować, blanszować czy nawet wędzić. Nowoczesne piece są wyposażone w cyfrowy panel sterujący, który ułatwia jego obsługę.
Zasada działania pieca konwekcyjno-parowego
Piece konwekcyjno-parowe są przystosowane do intensywnej pracy, która rozpoczyna się od przetłoczenia gorącego powietrza przez komorę przy pomocy wentylatorów. To wymusza ruch poziomy, a następnie powietrze przetłaczane jest przez filtry oczyszczające. Te pozbywają się drobinek tłuszczu, aby następnie powietrze z powrotem trafiło do wentylatorów. Na koniec do komory z cyrkulującym powietrzem trafia para wodna. To właśnie dzięki niej jedzenie przygotowywane jest tak szybko. Co więcej, para wodna sprawia, że z żywności nie ucieka wilgoć, a więc jest soczyste i pełne smaku, co jest niezwykle ważne, aby klienci byli zadowoleni.
Jakie zalety mają piece konwekcyjno-parowe?
Główną zaletą pieca konwekcyjno-parowego jest to, że jest to jedno urządzenie, które zastępuje kilka. Wpływa to nie tylko na szybkość przygotowywania posiłków, ale także na oszczędność miejsca w kuchni. Co więcej, dzięki temu, że są wyposażone w filtry, nawet jeśli umieścimy w piecu kilka różnych potraw, te nie przejdą wzajemnie swoimi zapachami. To jeszcze nie koniec zalet. Piece konwekcyjno-parowe, które znajdziesz np. w ofercie hurtowni wyposażenia gastronomicznego Marathon, mają funkcję samoczynnego oczyszczania się, co ułatwia pracę personelu. Nie sposób nie wspomnieć także o oszczędności kosztów. Piece te pozwalają zaoszczędzić nawet 30% energii elektrycznej i zużywają ok. 40% mniej wody niż tradycyjne urządzenia.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana