Artykuł sponsorowany

Najważniejsze parametry pieców konwekcyjno-parowych

Najważniejsze parametry pieców konwekcyjno-parowych

W gastronomii jakość serwowanego jedzenia to podstawa do tego, aby goście byli zadowoleni. Nie można zapominać jednak o samym serwisie – zamówienie powinno być podane jak najszybciej. Dlatego tak ważne jest zaopatrzenie kuchni w najlepsze sprzęty, które się do tego przyczynią. Jednym z urządzeń, które niesamowicie ułatwia prace na kuchni, jest piec konwekcyjno-parowy. Przeczytaj, czym się charakteryzuje i dlaczego warto go mieć.

Czym charakteryzują się piece konwekcyjno-parowe?

Piec konwekcyjno-parowy to rozwinięty technologicznie rodzaj pieca konwekcyjnego. Oprócz technologii konwekcji, czyli cyrkulacji gorącego powietrza, wykorzystuje obróbkę termiczną dzięki parze. W środku pieca znajdują się półki, dzięki czemu możemy przygotowywać kilka dań jednocześnie. Warto więc dostosować wielkość urządzenia do zapotrzebowania w danym lokalu gastronomicznym. Piece konwekcyjno-parowe są urządzeniami wielofunkcyjnymi. Możesz za ich pomocą podgrzewać jedzenie, gotować na parze, grillować, blanszować czy nawet wędzić. Nowoczesne piece są wyposażone w cyfrowy panel sterujący, który ułatwia jego obsługę. 

Zasada działania pieca konwekcyjno-parowego

Piece konwekcyjno-parowe są przystosowane do intensywnej pracy, która rozpoczyna się od przetłoczenia gorącego powietrza przez komorę przy pomocy wentylatorów. To wymusza ruch poziomy, a następnie powietrze przetłaczane jest przez filtry oczyszczające. Te pozbywają się drobinek tłuszczu, aby następnie powietrze z powrotem trafiło do wentylatorów.  Na koniec do komory z cyrkulującym powietrzem trafia para wodna. To właśnie dzięki niej jedzenie przygotowywane jest tak szybko.  Co więcej, para wodna sprawia, że z żywności nie ucieka wilgoć, a więc jest soczyste i pełne smaku, co jest niezwykle ważne, aby klienci byli zadowoleni.  

Jakie zalety mają piece konwekcyjno-parowe?

Główną zaletą pieca konwekcyjno-parowego jest to, że jest to jedno urządzenie, które zastępuje kilka. Wpływa to nie tylko na szybkość przygotowywania posiłków, ale także na oszczędność miejsca w kuchni. Co więcej, dzięki temu, że są wyposażone w filtry, nawet jeśli umieścimy w piecu kilka różnych potraw, te nie przejdą wzajemnie swoimi zapachami. To jeszcze nie koniec zalet. Piece konwekcyjno-parowe, które znajdziesz np. w ofercie hurtowni wyposażenia gastronomicznego Marathon, mają funkcję samoczynnego oczyszczania się, co ułatwia pracę personelu. Nie sposób nie wspomnieć także o oszczędności kosztów. Piece te pozwalają zaoszczędzić nawet 30% energii elektrycznej i zużywają ok. 40% mniej wody niż tradycyjne urządzenia.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.