Artykuł sponsorowany

Największe przysmaki kuchni góralskiej.

Największe przysmaki kuchni góralskiej.

Kuchnia góralska nie należy do bardzo wyszukanych, ale mimo to ma swoich zagorzałych zwolenników. Codzienne życie w wysokich górach było ciężkie z uwagi na trudne warunki klimatyczne i ubogą ziemię dającą słabe plony, a więc jadało się głównie ziemniaki czy przetwory zbożowe. Tradycyjna kuchnia góralska jest tłusta i kaloryczna, oparta na wspomnianych ziemniakach oraz mące i kapuście.

Oscypek – kulinarny król Podhala

Choć dania góralskie różnią się od tego, do czego przyzwyczaiło nas miasto czy inne regiony Polski, to warto przynajmniej raz w życiu jej spróbować. W tym celu oczywiście należy wybrać się do Zakopanego i zarezerwować sobie nocleg blisko Krupówek, np. w klimatycznej willi Excelsior, która swym wyglądem przypomina o dwudziestoleciu międzywojennym – złotym okresie Zakopanego. Zacząć można od oscypków – czyli sera owczego, wyrabianego w bacówkach w czasie letniego wypasu. Prawdziwy oscypek musi przy tym posiadać znak „Chroniona Nazwa Pochodzenia”. To twardy, wędzony ser z mleka owczego z dodatkiem mleka krowiego (do 40%). Mniejszą formą oscypka jest brusek. Redykołka to z kolei niewielki serek z mleka owczego, który odciskany jest w foremkach drewnianych w kształcie parzenic, serc czy zwierzątek. Czasami bywa wędzony. Bundz również jest serem owczym. Nieco przypomina twaróg i ma lekko słodkawy, ale delikatny smak. Z czasem kwaśnieje, a w jego środku pojawiają się niewielkich rozmiarów dziurki.

Kwaśnica i placki po zbójnicku

Dla góralskiej kuchni typowa jest również zupa kwaśnica. Została ona zresztą wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Wyróżnia się kwaśno-słonym smakiem i jest bardzo sycąca. Przygotowywana jest na bazie kiszonej kapusty oraz mięsa. W górach jada się też bryjkę  czy czosniankę. Ta druga gotowana jest z ziemniaków, czosnku, cebuli i mięty. Będąc w Zakopanem, nie sposób nie spróbować placków po zbójnicku. To danie popularne również i w innych regionach Polski. Przypomina nieco placki po węgiersku. To dowód na to, że na kuchnię góralską wpływ miała również kuchnia węgierska – bardzo aromatyczna i także dość ciężka.

Moskole, baranina i golonka po góralsku

Moskole są natomiast klasycznymi plackami pieczonymi na blasze. Pochodzą z kuchni rosyjskiej. Przygotowuje się je z ugotowanych i utłuczonych ziemniaków, wody, mąki oraz soli. Nieco mniej popularne są hałuski, a więc kluski z tartych ziemniaków, mąki i soli. Podaje się je z serem lub tłuszczem. W klasycznej kuchni góralskiej mięsa pojawiały się rzadko, raczej na święta czy ważne okazje. Najpopularniejsza była baranina i jagnięcina. To dzisiaj gatunki mięsa mało popularne i raczej rzadko spożywane. Z kuchnią tatrzańską kojarzy się jednoznacznie także golonka po góralsku. To danie sycące, ale i tłuste. Lżejszą alternatywą jest pstrąg po góralsku podawany z sosem śmietanowym.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.