Obiady z dostawą do domu. Bezpieczna alternatywa dla wyjścia na miasto
Sytuacja związana z pandemią koronawirusa całkowicie zmieniła oblicze naszej codzienności. Do tej pory aż 80% Polaków deklarowało, że obiady je poza domem. Mimo że obecnie nie możesz wyskoczyć na miasto, żeby coś zjeść, nie oznacza to braku alternatyw. Szczególnie teraz, kiedy większość ludzi pracuje z domu, jednocześnie zajmując się dziećmi i innymi obowiązkami, domowe jedzenie bez konieczności gotowania brzmi zbawiennie.
Jak mówi ekspert z Baru Lenka: Od kilku lat widzimy coraz większe zainteresowanie kuchnią polską i domowymi obiadami. Ludzie kierują się nie tylko smakiem, ale też potrzebą kupowania lokalnych produktów i wspierania rodzimych firm. Jeszcze bardziej można to zauważyć w sytuacjach kryzysowych. Taki czas sprawia, że gastronomia musi stanąć na wysokości zadania, nie tylko jeżeli chodzi o smak serwowanych posiłków, ale także ich dostępność dla klientów przy zachowaniu nowych norm bezpieczeństwa.
Jedzenie na wynos a gotowanie w domu
Kiedy nie możesz wyjść do ulubionego baru czy restauracji, pozostają Ci dwie alternatywy: gotować samemu lub zamówić obiad z dowozem. W czasach pandemii oba rozwiązania budzą dylematy odnośnie bezpieczeństwa. Wychodząc z domu po zakupy na obiad, należy unikać bliższego kontaktu z obcymi. Sklepy maksymalizują bezpieczeństwo i ograniczają liczbę klientów przy półkach. Niestety powoduje to kolejki i nieraz bardzo długie czekanie. Kiedy nie możesz sobie pozwolić na stratę czasu w kolejce albo obawiaszsię kontaktu z wieloma osobami, jedzenie na dowóz może być dobrym rozwiązaniem.
Czy zamawianie obiadu z dostawą do domu jest bezpieczne?
Po pierwsze, zgodnie z aktualną wiedzą nie można zarazić się koronawirusem SARS-CoV-2 za pośrednictwem żywności. Dodatkową formą bezpieczeństwa są procedury podejmowane przez restauracje oferujące dowóz. Przede wszystkim dostawca obsługuje w jednorazowych rękawiczkach z maseczką na twarzy oraz zachowuje bezpieczny odstęp od klienta. Kucharze przygotowując jedzenie powinni przestrzegać zaostrzonych norm higieny. Wiele lokali wyznacza specjalne strefy, ograniczając do minimum obecność personelu w miejscu przyrządzania posiłków. Dlatego warto zamawiać jedzenie ze znanych sobie wcześniej lokali, czy takich mających wieloletnie doświadczenie w gastronomii.
Jedzenie na dowóz to nie tylko fastfood
Zamawianie obiadu z dostawą do domu nie musi oznaczać tylko pizzy czy kebaba. Na szczęście coraz więcej lokali serwujących pyszną, polską kuchnię oferuje usługę dowozu. Zawsze wtedy, kiedy najdzie Cię ochota na wątróbkę z cebulką lub na świeżą karkówkę, lub Kiedy dzieciaki marzą o naleśnikach z nutellą, ale Ty nie masz czasu na stanie przy garach. Przede wszystkim, kiedy chodzenie po sklepach w poszukiwaniu składników i najlepszej jakości mięsa nie jest opcją – jedzenie na dowóz przychodzi z odsieczą. Domowe jedzenie to nie tylko smak. To również poczucie przytulności, bezpieczeństwa i stabilności. Warto czasem skorzystać z domowej uczty na dowóz.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana