Od ziarna do napoju. Jak produkuje się kawę?
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, który powstaje w wyniku zaparzania ziaren kawowca. Obecnie wyróżniamy wiele gatunków kawy i sposobów jej przyrządzania, jednak proces produkcji tego napoju nie zmienia się od lat i zawsze zaczyna na tradycyjnych plantacjach. Jak dokładnie przygotowywane są ziarna kawy, zanim zamienią się w energetyzującą filiżankę "małej czarnej"?
Na plantacji
Kawowce uprawia się na plantacjach zlokalizowanych w tropikalnej strefie międzyzwrotnikowej, gdzie panują optymalne warunki pod względem wilgotności i temperatury. Dojrzałe owoce zbiera się ręcznie lub przy pomocy specjalnych maszyn, w zależności od klimatu i gatunku drzewek odbywa się to całorocznie bądź tylko w niektórych miesiącach. Z zebranych owoców trzeba następnie wyłuskać ziarna, co może odbywać się na mokro – z usunięciem przy użyciu wody skórki i miąższu – lub na sucho, gdzie suszy się całe owoce. Każda z tych metod wymaga dokładnej oceny i selekcji ziaren w celu wyeliminowania tych, które nie spełniają oczekiwań, np. są uszkodzone. Wysuszone ziarna obiera się i poleruje, a następnie przygotowuje do eksportu.
Palenie
Przetransportowaną kawę degustuje się w celu oceny jej właściwości, w tym poziom kwasowości. Próbowanie napoju na tym etapie pozwala również dobrać optymalny stopień palenia i mielenia danej odmiany ziaren. Pierwszy ten proces, czyli palenie, odbywa się w profesjonalnych palarniach, takich jak ta należąca do firmy Caffe Team i ma kluczowe znaczenie dla ostatecznego smaku naparu. W zależności od stopnia wypalenia kawy zyskuje ona intensywne, różnorodne nuty smakowe i charakterystyczny aromat. Wyróżniamy trzy podstawowe poziomy, a mianowicie palenie jasne, średnie i ciemne (mocne). W przypadku palenia jasnego ziarna zmieniają swoje naturalne zielonkawe zabarwienie na delikatnie zbrązowiałe, zachowując swój orzeźwiający charakter i wysoki stopień kwasowości. Taką kawę wyróżnia duża zawartość kofeiny i specyficzny, cytrusowo-owocowy aromat. Następny stopień to palenie średnie, które pozwala zachować idealną harmonię pomiędzy naturalną kwasowością a delikatną goryczką. Brązowe ziarna zawierają optymalną ilość kofeiny. Natomiast palenie ciemne nadaje ziarnom kawowca ciemnobrązowy kolor i pozbawia je naturalnej kwasowości, wzbogacając o charakterystyczną goryczkę i słodkie nuty orzechowo-czekoladowe.
Mielenie
Wypalone ziarna kawy są gotowe do przyrządzenia właściwego napoju, jednak wymagają jeszcze zmielenia. Na rynku dostępne są zarówno kawy już zmielone, jak i ziarna przeznaczone do samodzielnej obróbki. Stopień mielenia również ma niebagatelny wpływ na ostateczny smak kawy, dlatego zaleca się samodzielne mielenie w ręcznym młynku lub korzystanie z profesjonalnego ekspresu do kawy. Ostatni krok to zaparzenie zmielonych ziaren, gdzie w zależności od preferowanego napoju należy zadbać o odpowiednią temperaturę wody i czas parzenia.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana