Artykuł sponsorowany

Od ziarna do napoju. Jak produkuje się kawę?

Od ziarna do napoju. Jak produkuje się kawę?

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, który powstaje w wyniku zaparzania ziaren kawowca. Obecnie wyróżniamy wiele gatunków kawy i sposobów jej przyrządzania, jednak proces produkcji tego napoju nie zmienia się od lat i zawsze zaczyna na tradycyjnych plantacjach. Jak dokładnie przygotowywane są ziarna kawy, zanim zamienią się w energetyzującą filiżankę "małej czarnej"?

Na plantacji

Kawowce uprawia się na plantacjach zlokalizowanych w tropikalnej strefie międzyzwrotnikowej, gdzie panują optymalne warunki pod względem wilgotności i temperatury. Dojrzałe owoce zbiera się ręcznie lub przy pomocy specjalnych maszyn, w zależności od klimatu i gatunku drzewek odbywa się to całorocznie bądź tylko w niektórych miesiącach. Z zebranych owoców trzeba następnie wyłuskać ziarna, co może odbywać się na mokro – z usunięciem przy użyciu wody skórki i miąższu – lub na sucho, gdzie suszy się całe owoce. Każda z tych metod wymaga dokładnej oceny i selekcji ziaren w celu wyeliminowania tych, które nie spełniają oczekiwań, np. są uszkodzone. Wysuszone ziarna obiera się i poleruje, a następnie przygotowuje do eksportu.

Palenie

Przetransportowaną kawę degustuje się w celu oceny jej właściwości, w tym poziom kwasowości. Próbowanie napoju na tym etapie pozwala również dobrać optymalny stopień palenia i mielenia danej odmiany ziaren. Pierwszy ten proces, czyli palenie, odbywa się w profesjonalnych palarniach, takich jak ta należąca do firmy Caffe Team i ma kluczowe znaczenie dla ostatecznego smaku naparu. W zależności od stopnia wypalenia kawy zyskuje ona intensywne, różnorodne nuty smakowe i charakterystyczny aromat. Wyróżniamy trzy podstawowe poziomy, a mianowicie palenie jasne, średnie i ciemne (mocne). W przypadku palenia jasnego ziarna zmieniają swoje naturalne zielonkawe zabarwienie na delikatnie zbrązowiałe, zachowując swój orzeźwiający charakter i wysoki stopień kwasowości. Taką kawę wyróżnia duża zawartość kofeiny i specyficzny, cytrusowo-owocowy aromat. Następny stopień to palenie średnie, które pozwala zachować idealną harmonię pomiędzy naturalną kwasowością a delikatną goryczką. Brązowe ziarna zawierają optymalną ilość kofeiny. Natomiast palenie ciemne nadaje ziarnom kawowca ciemnobrązowy kolor i pozbawia je naturalnej kwasowości, wzbogacając o charakterystyczną goryczkę i słodkie nuty orzechowo-czekoladowe.

Mielenie

Wypalone ziarna kawy są gotowe do przyrządzenia właściwego napoju, jednak wymagają jeszcze zmielenia. Na rynku dostępne są zarówno kawy już zmielone, jak i ziarna przeznaczone do samodzielnej obróbki. Stopień mielenia również ma niebagatelny wpływ na ostateczny smak kawy, dlatego zaleca się samodzielne mielenie w ręcznym młynku lub korzystanie z profesjonalnego ekspresu do kawy. Ostatni krok to zaparzenie zmielonych ziaren, gdzie w zależności od preferowanego napoju należy zadbać o odpowiednią temperaturę wody i czas parzenia.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.