Opakowania jednorazowe dla gastronomii — dlaczego warto postawić na ekologiczne produkty?
W dzisiejszym świecie wielu ludzi prowadzi bardzo aktywny, zabiegany tryb życia. Praca na pełen etat, dojazdy oraz dodatkowe zajęcia sprawiają, że mamy coraz mniej czasu na codzienne obowiązki — przede wszystkim na gotowanie. Z tego powodu zamówienia jedzenia na wynos cieszą się coraz większą popularnością. Pandemia i związana z nią kwarantanna odegrały w tym trendzie znaczącą rolę.
Wygodne i szybkie rozwiązania gastronomiczne dla wielu zabieganych osób stały się nieodłącznym elementem życia. Z tej przyczyny w powszechnym użyciu są opakowania jednorazowe dla gastronomii — konieczne zaopatrzenie wszelkich biznesów gastronomicznych.
Przeczytaj również: Dlaczego warto zobaczyć opakowania na wynos na żywo przed ich zakupem?
Wybór jednorazowych opakowań dla gastronomii
W odpowiedzi na potrzeby restauratorów rynek jednorazowych opakowań stale i dynamicznie się rozwija, oferując duży wybór takich produktów. W powszechnym użyciu są już nie tylko plastikowe opakowania jednorazowego użytku, ale również ich ekologiczne alternatywy — solidne oraz estetyczne naczynia wykonane z papieru, kartonu lub drewna. Oprócz tego dostępne są także pojemniki z trzciny cukrowej, bambusa lub nawet jadalne talerze, kubki i miski z otrąb pszennych. Naczynia wykonane ze zbóż, możliwe do spożycia po zjedzeniu z nich posiłku robią w ostatnich latach prawdziwą furorę! Bardzo popularne są np. zupy na wynos podawane w kubkach, które można zjeść po wypiciu bulionu.
Przeczytaj również: Opakowania jednorazowe jako propozycja na konferencje i eventy
Tak szeroki wybór opakowań ekologicznych usuwa jeden z głównych problemów, które wiązały się z dużym użyciem jednorazowych opakowań w branży gastronomicznej — kwestię produkcji ogromnej ilości odpadów trudnych do recyklingu. Rośnie świadomość konsumencka i goście restauracji zwracają coraz większą uwagę na jednorazowe naczynia, w których otrzymują swoje zamówienia.
Przeczytaj również: Dania na wynos. Jakie opakowania wybrać do lokalu gastronomicznego?
Z perspektywy biznesów gastronomicznych warto więc postawić na porządne jednorazowe opakowania, które są jednocześnie ekologiczne. Wpływa to pozytywnie na odbiór lokalu przez klientów, ich komfort oraz wygodę. W dodatku stosownie jednorazowych naczyń umożliwia ich personalizację — wiele firm oferuje produkcję opakowań na wynos z wybranym wzorem, takim jak np. logotyp restauracji. Przygotowane w ten sposób produkty stanowią swoisty znak rozpoznawczy i reklamę dla lokalu, a dodatkowo zwiększają świadomość marki wśród klientów.
Firmą oferującą personalizowane opakowania z nadrukiem jest Cantino — hurtownia dla gastronomii. W ich ofercie znajduje się cały wachlarz jednorazowych produktów używanych w restauracjach, barach lub cateringach. Wybór jest spośród ogromnej liczby kubków, talerzy, sztućców, misek, opakowań na sushi, na pizzę, pojemników na ciasta, sosy i wiele więcej!
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana