Owies jary w diecie i przemyśle spożywczym

Spis treści
Dawniej owies był bardzo popularnym zbożem w diecie Polaków. Obecnie jest wybierany rzadziej niż pszenica, żyto czy jęczmień. Jak się okazuje – całkowicie niesłusznie. Owies jest bowiem zbożem o doskonałej wartości żywieniowej, dzięki czemu warto go włączyć do swojego jadłospisu. Poznaj wartość odżywczą ziaren tej rośliny oraz produkty spożywcze, które się z nich wytwarza.
Wartość odżywcza owsa
Ziarna owsa to unikalna kombinacja składników odżywczych. Znajduje się w nich od dwóch do trzech razy więcej lipidów w porównaniu z innymi gatunkami zbóż. Uczestniczą one w produkcji hormonów i innych związków niezbędnych dla organizmu człowieka. Owies zawiera więcej białka niż inne zboża. Co więcej, dzięki wysokiej zawartości globulin i mniejszej ilości prolaminy i gluteliny wyróżnia się ono wysoką jakością. Jeśli chodzi o węglowodany, to owies charakteryzuje się ich niższą zawartością niż inne zboża. Dominującym cukrem jest dobrze przyswajalna skrobia. Ponadto owies zwyczajny jest źródłem błonnika, witamin i soli mineralnych, dzięki czemu jego spożywanie jest korzystne dla zdrowia.
Przeczytaj również: Dlaczego karmazyn wędzony jest popularnym wyborem wśród szefów kuchni?
Zastosowania owsa w przemyśle spożywczym
Owies jest szeroko stosowany w przemyśle spożywczym. Przerabia się go przede wszystkim na płatki owsiane, które od razu kojarzą się z owsianką. Sprawdzają się one również jako panierka oraz podstawowy produkt do wytwarzania mleka roślinnego. Z owsa produkuje się także mąkę. Jako że jego ziarno nie zawiera glutenu, w piekarniach rzadko można się spotkać z chlebem owsianym, chociaż mąkę owsianą często dodaje się do ciasta chlebowego. Po dodaniu odpowiednich składników można z niej jednak wypiekać bezglutenowy chleb. Ponadto ziarno owsa przerabia się na kaszę, otręby i kakao owsiane.
Przeczytaj również: Odbojnice ze stali nierdzewnej: zalety i zastosowania w przemyśle spożywczym
Inne zastosowania owsa
Owies znajduje wiele zastosowań również poza przemysłem spożywczym. Przeznacza się go do skarmiania zwierząt, przede wszystkim koni. Nasiona odmian nadających się idealnie na paszę oferuje między innymi sklep Małopolskiej Hodowli Roślin. Owies wykorzystuje się także w lecznictwie. Płatki owsiane i przygotowany z nich kleik pomagają przy zaburzeniach żołądka i jelit. Uważa się też, że mają właściwości odmładzające i przeciwdziałają przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Ponadto owsa używa się w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym i chemicznym, do produkcji kociego żwirku sanitarnego czy biodegradowalnych plastików.
Przeczytaj również: Jakie są różnice między chipsami jabłkowymi a innymi zdrowymi przekąskami?
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Trezorwines Sp. z o.o. Importer i dystrybutor win
Wina - import woj. świętokrzyskie25-154 Kielce, Pileckiego 61
-
Anna PPHU Amelia Anna Marczak
Spożywcze artykuły - produkcja, hurt woj. mazowieckie05-075 Warszawa, Kasprowicza (d.Wesoła) 2a