Artykuł sponsorowany

Owoce morza jako jedna z podstaw kuchni japońskiej. Wyśmienite dania azjatyckie z krewetkami i nie tylko

Owoce morza jako jedna z podstaw kuchni japońskiej. Wyśmienite dania azjatyckie z krewetkami i nie tylko

Kuchnia japońska rządzi się swoimi prawami i znacznie różni się od kuchni europejskiej. Czołowym przedstawicielem kuchni japońskiej jest sushi, jednak nie jest to jedyna potrawa wywodząca się z tego kraju. Na stołach restauracji azjatyckich często pojawiają się zupy, np. misoshiru lub ramen, a także dania w tempurze, okonomiyaki, tradycyjny schab tonkatsu czy też dania z makaronem. W wielu z nich możemy spotkać owoce morza.

Czym są owoce morza?

Owoce morza to mięczaki oraz skorupiaki, które posiadają wiele rozmaitych walorów smakowych. Zaliczamy do nich m. in. krewetki, kalmary, ośmiornice oraz małże. Owoce morza często są wiodącym składnikiem w daniach kuchni japońskiej. Wykorzystywane są zarówno w aromatycznych daniach kuchni ciepłej jak i w sushi, gdzie spotkać je możemy pod wieloma różnymi postaciami - gotowane, smażone w tempurze, grillowane, wędzone czy też surowe.

Walory zdrowotne owoców morza

Eksperci zgodnie potwierdzają: owoce morza są bardzo zdrowe i zawierają wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim są źródłem białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Zawierają one znikomą ilość węglowodanów. Są także niskokaloryczne, dlatego powinny obowiązkowo znaleźć się w diecie osób, które dbają o zdrowy styl odżywiania. Można je spokojnie spożywać o każdej porze dnia.

Owoce morza są też źródłem kwasów DHA i EPA, które odgrywają bardzo ważną rolę w profilaktyce chorób układu naczyniowo - sercowego. Przyczyniają się one do zmniejszenia stężenia trójglicerydów w surowicy krwi.

Owoce morza są również źródłem witamin: A, D, E, a także potrzebnych składników mineralnych (jodu, selenu, wapnia, cynku).

Podstawowe zasady kuchni japońskiej

Kuchnia japońska wiąże się z wieloma zasadami, które mogą wydawać się zaskakujące dla wielu Europejczyków. Bardzo istotnym elementem jest prostota oraz etykieta obowiązująca przy spożywaniu posiłków. Najczęściej wybieraną potrawą tej kuchni jest sushi, nie jest ono jednak jedynym czołowym japońskim daniem. Podstawowe składniki kuchni japońskiej to m.in. świeże ryby, owoce morza, zakwaszany ryż, równe rodzaje mięs, kiszonki oraz rozmaite buliony. 

Restauracja 7 samurajów ma w swoim menu różne rodzaje sushi, takie jak nigiri (kawałki ryb podane na kulce ryżu z dodatkiem wasabi), hosomaki (jednoskładnikowe rolki zawinięte w nori), futomaki (bogate, wieloskładnikowe rolki zawinięte w nori) czy uramaki ("odwrócone" rolki, w których na zewnątrz występuje ryż, często też rozmaite dodatki). Każda z pozycji różni się od siebie formą podania, wyglądem oraz składnikami. U 7 Samurajów można zamówić także dania kuchni ciepłej z owocami morza oraz tradycyjnie przygotowywane dania mięsne.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.