Owoce morza jako jedna z podstaw kuchni japońskiej. Wyśmienite dania azjatyckie z krewetkami i nie tylko
Kuchnia japońska rządzi się swoimi prawami i znacznie różni się od kuchni europejskiej. Czołowym przedstawicielem kuchni japońskiej jest sushi, jednak nie jest to jedyna potrawa wywodząca się z tego kraju. Na stołach restauracji azjatyckich często pojawiają się zupy, np. misoshiru lub ramen, a także dania w tempurze, okonomiyaki, tradycyjny schab tonkatsu czy też dania z makaronem. W wielu z nich możemy spotkać owoce morza.
Czym są owoce morza?
Owoce morza to mięczaki oraz skorupiaki, które posiadają wiele rozmaitych walorów smakowych. Zaliczamy do nich m. in. krewetki, kalmary, ośmiornice oraz małże. Owoce morza często są wiodącym składnikiem w daniach kuchni japońskiej. Wykorzystywane są zarówno w aromatycznych daniach kuchni ciepłej jak i w sushi, gdzie spotkać je możemy pod wieloma różnymi postaciami - gotowane, smażone w tempurze, grillowane, wędzone czy też surowe.
Walory zdrowotne owoców morza
Eksperci zgodnie potwierdzają: owoce morza są bardzo zdrowe i zawierają wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim są źródłem białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Zawierają one znikomą ilość węglowodanów. Są także niskokaloryczne, dlatego powinny obowiązkowo znaleźć się w diecie osób, które dbają o zdrowy styl odżywiania. Można je spokojnie spożywać o każdej porze dnia.
Owoce morza są też źródłem kwasów DHA i EPA, które odgrywają bardzo ważną rolę w profilaktyce chorób układu naczyniowo - sercowego. Przyczyniają się one do zmniejszenia stężenia trójglicerydów w surowicy krwi.
Owoce morza są również źródłem witamin: A, D, E, a także potrzebnych składników mineralnych (jodu, selenu, wapnia, cynku).
Podstawowe zasady kuchni japońskiej
Kuchnia japońska wiąże się z wieloma zasadami, które mogą wydawać się zaskakujące dla wielu Europejczyków. Bardzo istotnym elementem jest prostota oraz etykieta obowiązująca przy spożywaniu posiłków. Najczęściej wybieraną potrawą tej kuchni jest sushi, nie jest ono jednak jedynym czołowym japońskim daniem. Podstawowe składniki kuchni japońskiej to m.in. świeże ryby, owoce morza, zakwaszany ryż, równe rodzaje mięs, kiszonki oraz rozmaite buliony.
Restauracja 7 samurajów ma w swoim menu różne rodzaje sushi, takie jak nigiri (kawałki ryb podane na kulce ryżu z dodatkiem wasabi), hosomaki (jednoskładnikowe rolki zawinięte w nori), futomaki (bogate, wieloskładnikowe rolki zawinięte w nori) czy uramaki ("odwrócone" rolki, w których na zewnątrz występuje ryż, często też rozmaite dodatki). Każda z pozycji różni się od siebie formą podania, wyglądem oraz składnikami. U 7 Samurajów można zamówić także dania kuchni ciepłej z owocami morza oraz tradycyjnie przygotowywane dania mięsne.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana