Pierogi, czyli potrawa globalna
Chinkali, kołduny, pielmienie, manti, kibiny, ravioli – to zaledwie mały ułamek potraw, które moglibyśmy nazwać w Polsce pierogami. Wbrew przekonaniu wielu pierogi nie pochodzą z kraju nad Wisłą i nie są daniem typowo staropolskim. Co ciekawe, powstawały w różnych krajach niejednokrotnie niezależnie od siebie. Tworzy to pewien rodzaj magii wokół tych niepozornych kawałków ciasta wypełnionych farszem.
Pierogi na świecie, czyli różne ciasta i farsze
Uznaje się, że pierwsze pierogi zostały ulepione w Chinach. Jiaozi, bo tak nazywają się do dzisiaj, to pierożki nadziewane mięsem i kapustą pekińską. Odgrywają szczególną rolę podczas uroczystości noworocznych, wówczas podawane są z wyjątkowym nadzieniem, przygotowanym z jajek i krewetek. Różnego rodzaju jiaozi konsumowane są współcześnie w całej Azji.
Według wielu źródeł pierogi z Azji do Europy przybyły wraz z Marco Polo. Dzięki czemu powstało wiele wersji tej słynnej potrawy. Na całym świecie możemy spotkać pierogi gotowane na wodzie lub parze, smażone, pieczone, a nawet grillowane. Ciasto przygotowuje się z mąki, w zależności od szerokości geograficznej, żytniej, kukurydzianej, ryżowej, gryczanej lub pszennej. Do przygotowania ciasta jest niezbędna woda, ale dodaje się także drożdże, jaja i tłuszcz. W zależności od kraju pierogi różnią się także kształtem; mogą być trójkątne, w kształcie sakiewki, stożka czy pół-krążka.
Dla tych, którzy lubią słodkości, interesujące mogą okazać się pierogi z owocami (np. pierogi z wiśniami lub truskawkami), a także pierogi z serem czy czekoladą.
Pierogi cieszą się dużą popularnością we Włoszech. Najpowszechniejsze z nich to: ravioli, czyli pierożki z ciasta makaronowego z mięsem, serem i warzywami oraz tortellini, które przypominają nasze uszka i podawane są z sosem pomidorowym.
Pierogi w Polsce, czyli każdy znajdzie coś dla siebie
Pierogi do Polski przywędrowały prawdopodobnie z Rusi i pierwotnie były nadziewane kapustą i grzybami. Wraz z biegiem czasu ich popularność rosła. Po I Wojnie Światowej zdarzały się wesela, podczas których pierogi stanowiły jedyną potrawę. W polskiej tradycji pierogi bez dodatku mięsa (postne) kojarzone są przede wszystkim z Wigilią. Częstym dodatkiem do pierogów jest smażona cebula oraz skwarki, czyli tłuszcz wytapiany z tkanki zwierzęcej.
W przypadku pierogów różnorodność farszów sprawiała, że z czasem właściwie każdy mógł znaleźć odpowiedni smak dla swojego podniebienia. Na przykład pierogi ruskie – wbrew pozorom nie pochodzą z Rosji, a należącej do Polski Rusi Czerwonej, czyli Małopolski Wschodniej. Nadziewane są farszem z twarogu i ziemniaków. Wciąż popularne na naszych stołach są pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z mięsem, ale także wersje mniej oczywiste, jak pierogi ze świeżą kapustą i serem, pierogi z płuckami czy pierogi z powidłami.
Pierogarnie, czyli pierogi współczesne
Dziś ze względu na brak czasu rzadziej robimy pierogi w domu, a częściej rozkoszujemy się nimi w restauracjach. Miejscami, gdzie możemy znaleźć najwięcej rodzajów pierogów, są pierogarnie. W menu tego typu lokali znajdziemy przedziwne oblicza tej kultowej potrawy. Poniżej przedstawiamy wybrane propozycje na słono.
- Pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.
- Pierogi z marchewką i masłem orzechowym.
- Pierogi z tofu i pastą z pikantnej papryki.
- Pierogi z kaszanką.
A także pierogi na słodko.
- Pierogi z malinami i białą czekoladą.
- Pierogi z bananem i kremem czekoladowym.
- Pierogi z jabłkami i cynamonem.
Przedstawione powyżej propozycje pokazują, jak na przestrzeni wieków zmieniły się pierogi i jak chętnie lubimy eksperymentować z przepisami na tradycyjne potrawy. O popularności pierogów mogą świadczyć wciąż powstające pierogarnie, które są coraz mocniejszą konkurencją dla kuchni włoskiej czy chińskiej.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana