Materiał Partnera

Piwo pszeniczne – co warto o nim wiedzieć?

Piwo pszeniczne – co warto o nim wiedzieć?

Piwo pszeniczne zyskuje dużą popularność już od kilkunastu lat. Praktycznie w polskich pubach pojawiło się wraz z erą piw rzemieślniczych. Polacy doceniają jego niepowtarzalny smak. Piwo kraftowe pszeniczne potrafi do siebie przekonać nawet osoby generalnie nieprzepadające za piwem. Co zatem warto wiedzieć o tym gatunku? Na to pytanie odpowiadamy w naszym artykule.


Piwo pszeniczne znane od lat


Piwo pszeniczne w Polsce pojawiło się dopiero jakiś czas temu. Na świecie to jednak trunek znany od tysięcy lat. Pierwsze wzmianki o nim pojawiły się już 6000 lat temu. Wówczas miało tylko jeden wariant. Dzisiaj występuje co najmniej w kilkunastu odmianach. Najbardziej znane jest pszeniczne piwo kraftowe z Belgii i Niemiec. To najdelikatniejsza wersja, która doskonale gasi pragnienie. Polecamy ją zatem szczególnie w letnie dni. A generalnie piwo pszeniczne należy do piw górnej fermentacji. Do jego produkcji używa się wody, chmielu, drożdży, a także słodu jęczmiennego. Często wykorzystuje się także pszenicę albo słód pszeniczny. Dzięki swoim składnikom piwo kraftowe w wariancie pszenicznym ma większą zawartość biała, a zarazem jest bardziej mętne i pieniste.


Jak wygląda i smakuje piwo pszeniczne?


Piwo kraftowe pszeniczne ma dość intensywny chlebowo-zbożowy aromat. W końcu ma w swoim składzie aż 50 procent słodu jęczmiennego lub pszenicznego. Czasem nawet więcej. Ważnym elementem piwa pszenicznego są też drożdże. To one odpowiadają za specyficzną, dodatkową nutę zapachową, która towarzyszy temu trunkowi. Do piw pszenicznych dodaje się także różnorodne przyprawy i dodatki. Popularne są chociażby goździki, piernik, banan oraz owoce cytrusowe. Warto też wspomnieć o tym, że piwo pszeniczne jest dość kaloryczne. Bardziej niż inne gatunki. Kalorie w tym piwie kraftowym pochodzą bowiem zarówno z alkoholu, jak i węglowodanów. 100 mililitrów piwa zawiera około 45 kalorii. Wypijając jedno pszeniczne piwo kraftowe o standardowej pojemności dostarczamy sobie zatem 225 kalorii.


Zdrowe piwo pszeniczne?


Piwo kraftowe w wersji pszenicznej jest nie tylko smaczne. Jednocześnie ma wiele prozdrowotnych właściwości. Przyspiesza trawienie, działa moczopędnie, a jednocześnie dobrze odpręża. Wspomaga też usuwanie toksyn z organizmu. Oczywiście należy przy tym zachować umiar i spożywać piwo w rozsądnych, niewielkich ilościach. A gdzie można kupić piwo kraftowe pszeniczne? Wersja rzemieślnicza dostępna jest bezpośrednio w browarach, w specjalistycznych sklepach z piwem, w niektórych pubach, a także w pojedynczych marketach.


Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję