Pizza amerykańska polecana weganom i wegetarianom
Pizza amerykańska może być świetną alternatywą dla tradycyjnej włoskiej pizzy. Amerykańskie pizzerie mają w swojej ofercie nie tylko American Pan Pizze lub Deep Dish Pizze w wydaniu klasycznym, ale również rozmaite odmiany pizzy z USA. Dzięki temu znaleźć coś dla siebie mogą zarówno amatorzy mięsa, jak i wegetarianie oraz weganie. Tłumaczymy, które pizze amerykańskie poleca się osobom stroniącym od jedzenia mięsa.
Czym jest amerykańska pizza?
Tym, co wyróżnia pizzę amerykańską jest jej sposób przygotowania – na głębokiej patelni posmarowanej olejem, dzięki czemu jest chrupiąca i soczysta. W taki sposób piecze się zarówno American Pan Pizzę, jak i Deep Dish, który swą nazwę zawdzięcza pochodzącemu z języka angielskiego sformułowaniu oznaczającemu głębokie naczynie. Ponadto pizza amerykańska musi mieć zdecydowanie grubsze ciasto niż pizza włoska, która odznacza się raczej cienkim plackiem, a Deep Dish ma też wysokie brzegi. Obydwa rodzaje amerykańskiej pizzy piecze się w dość wysokiej temperaturze, choć w przypadku American Pan trwa to krócej, za to Deep Dish przygotowuje się nawet do 45 minut. Kolejnym wyróżnikiem jest liczba składników. Wskazane jest wręcz, żeby w amerykańskiej było ich jak najwięcej, co z kolei kłóci się z typowo włoskim rozumieniem tego, czym jest pizza. Klasyczna pizza neapolitańska zawiera bowiem nie więcej niż trzy składniki.
Amerykańska pizza wegetariańska też może być smaczna!
Obecnie coraz więcej osób decyduje się na całkowitą rezygnację z jedzenia mięsa, a czasem nawet produktów odzwierzęcych. Motywacje są różne – niekiedy mają charakter etyczny, a innym razem zdrowotny. To sprawia, że wiele lokali gastronomicznych, w tym również pizzerii, musi dostosować swoje menu do preferencji wegetarian i wegan. Klasyczna chicagowska pizza zawiera pepperoni, ale na przykład amerykańska pizzeria Big Adriano z warszawskiego Ursusa rozszerzyła swoja ofertę i serwuje wegeteriańską Deep Dish posypaną świeżym szpinakiem. Można tam też zjeść odmianę American Pan – Vegetarian Supreme ze szpinakowo-bazyliowym pesto, sosem czosnkowym, cebulką, papryką, parmezanem, grillowanymi pieczarkami i pomidorami koktajlowymi. Jednym słowem, jest to typowa amerykańska pizza z masą dodatków i na grubym cieście, lecz bez mięsa i tak samo pyszna jak pizza z kiełbasą czy boczkiem. Amatorzy pizzy z dodatkową ilością sera mogą zamówić Big Cheese z pominięciem dodatków mięsnych, za to z kukurydzą, ananasem, oliwką, serem gorgonzola czy pieczarkami.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana