Pizza carbonara – charakterystyka
Znakomitą pizzę kochają chyba wszyscy. Wygląda atrakcyjnie, smakuje wyśmienicie, jest pożywna i w zasadzie niezwykle uniwersalna. Spożywa się ją na różne okazje, bez okazji zresztą też – nadaje się na pierwszą randkę, na oficjalny rodzinny obiad i spotkanie biznesowe, ale również na zwykłą posiadówkę z przyjaciółmi. Sprzyja temu oczywiście mnogość odmian tego specjału, których wprost nie sposób policzyć.
Każdy z nas jest jednak w stanie wymienić co najmniej kilka rodzajów pizzy; z pewnością wielu posiada także swoje ulubione typy. Pisząc to przychodzi nam do głowy margherita, marinara, capricciosa, diavola, czy boscaiola – bardzo charakterystyczne wybory. Tym razem, w specjalnie przygotowanym tekście, zajmować będziemy się całkiem popularną w naszym kraju carbonarą, inspirowaną słynnym spaghetti. Serdecznie zapraszamy do dalszej lektury!
Przeczytaj również: Pizza amerykańska polecana weganom i wegetarianom
Wszystko zaczęło się od makaronu
Carbonara w wersji makaronowej to jedno z najprostszych dań kuchni włoskiej, która już sama w sobie opiera się na swego rodzaju minimalizmie. Sos o tej nazwie nie ma tak długiej historii jak ten boloński, pochodzi bowiem z czasów II wojny światowej. Co ciekawe, składniki, z których się składa odnaleźć można w ubogich racjach żywnościowych ówczesnych żołnierzy. Mowa tu o boczku, żółtkach jaj, parmezanie, serze peccorino, oliwie z oliwek oraz, rzecz jasna – soli i pieprzu. Idąc dalej, nie da się ukryć, że występują przeróżne odmiany tej samej potrawy, zawierające między innymi cebulę oraz śmietanę.
Przeczytaj również: Czy pizzę z dowozem można zjeść następnego dnia?
Czym jest pizza bianca?
Pizza, przygotowywana z dodatkiem pomidorowej passaty to coś, co wydaje się nam zupełną oczywistością. Istnieje jednak tak zwana bianca, czyli ciasto z dodatkami, bazujące na jakże innym, białym sosie, przygotowywanym czasem z dodatkiem mleka, innym zaś razem z wykorzystaniem pesto. Od tych norm, jak zresztą zwykle, istnieją odstępstwa – spotykamy się więc z sosem śmietanowym, również wspaniale pasującym do dobrze wypieczonego spodu.
Przeczytaj również: Zdrowe dania na wieczór ze znajomymi - 5 przepisów
Z czego składa się carbonara?
Półproduktów, których można użyć do przygotowania pizzy carbonary nie określa żaden kanon – różne lokale podchodzą do tego trochę inaczej. Wyróżnić możemy tu z pewnością świeżą mozarellę, lekko chrupiący bekon, czy białą bądź czerwoną cebulę. Natknąć da się również na wykorzystanie bazylii, kawałków kurczaka, czy też specjalnego żółtego sera, na przykład Grana Padano. Kończąc naszą listę składników, wspomnieć wypada jeszcze o oliwkach, oregano oraz kilku ząbkach czosnku; niektóre pizzerie dodają natomiast do całości pieczarki, a nawet odpowiednio ścięte jajko.
Wariacje te przypominają o tym, jak różne istnieją gusta – nie ma w tym absolutnie niczego złego. Jeśli mamy na to ochotę, wolno nam poeksperymentować, znajdując przy tym być może nasze nowe ulubione połączenie. Uważamy jednak, że mimo wszystko da się wyróżnić podstawy, na których wprost musi opierać się pyszna carbonara – chodzi przede wszystkim o tak zwany biały sos, odrobinę bekonu, cebulę i niezastąpiony ser.
Najlepsze lokale z carbonarą
Faktem jest, iż przeglądając menu różnych restauracji natknąć można się na wiele odmian opisywanego przez nas specjału – praktycznie każdy obiekt zaserwuje nam coś nieznacznie innego. W dowolnym mieście da się jednak wskazać co najmniej jedno miejsce, w którym owe danie zdecydowanie wyróżnia się swym smakiem, w ogóle nie odstając od tego, co można spotkać na Półwyspie Apenińskim. Dla przykładu, będąc w Płocku warto zwrócić uwagę na tamtejszą pizzerię o nazwie Złoty Róg, oferującą wyjątkowo udaną carbonarę, wysoko cenioną przez stałych klientów lokalu.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana