Po co dodaje się jajko do azjatyckich dań smażonych?
Azjatycka kuchnia to jedna z najbardziej uwielbianych i różnorodnych kuchni świata. Każdy region Azji przedstawia zupełnie inną odsłonę jedzenia, jednak każde z nich wyróżnia się doskonałym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Wiele osób nie wie jednak, że na unikalny smak smażonych dań wpływa dodatek jajka, które w Polsce spożywane jest wyłącznie na śniadanie. Po co Azjaci dodają jajko do makaronów i gdzie można znaleźć autentyczna azjatycką kuchnię? Sprawdźmy!
Jajko w chińskich smażonych makaronach - co daje ten dodatek?
Ciężko wyobrazić sobie azjatyckie jedzenie, zwłaszcza chińskie smażone makarony bez dodatku jajka. Stanowi ono niejako nieodłączny element potraw, któremu zawdzięczany jest ich wyjątkowy smak. Chińczycy rozpoczęli urozmaicać dania jajkiem wiele lat temu, głównie dlatego, że były tańsze od mięsa i podobnie jak ono, miały wysoką zawartość białka.
Od tego momentu jajko w azjatyckiej kuchni zaczęło przyjmować wiele form i stało się podstawowym składnikiem chińskich smażonych makaronów. Jajko w połączeniu z aromatycznymi przyprawami, takimi jak imbir, ocet ryżowy lub sos rybny nadaje potrawie ciekawego smaku i zaostrza jej aromat. Co więcej, jajko zwiększa ilość protein w posiłku, a także wpływa na nietypową teksturę całego dania.
Warto wspomnieć o tym, że w kuchni chińskiej używane są zarówno jajka kacze, kurze, jak i przepiórcze. Co, ciekawe Chińczycy nie tylko dodają je do wytrawnych potraw, ale również tworzą z nich przepyszne i niespotykane desery.
Jak znaleźć autentyczne azjatyckie dania w Warszawie?
Charakterystyczną cechą tradycyjnych azjatyckich makaronów jest wykorzystanie wyłącznie wysokiej jakości produktów. To właśnie dzięki selekcji składników uzyskiwany jest niepowtarzalny smak i intensywny aromat smażonych makaronów. Nie bez znaczenia pozostaje także kurczowe trzymanie się tradycyjnych azjatyckich przepisów sprzed wielu lat.
Jeśli zatem chcesz posmakować autentycznej chińskiej kuchni, warto spróbować makarony z restauracji z chińskim jedzeniem w Warszawie dumplingnoodle.pl. W menu znajdziemy chiński makaron z dodatkiem wieprzowiny, owoców morza i rozmaitych warzyw, oczywiście nie zapominając o najważniejszym składniku, czyli jajku.
Makaron smażony jest tradycyjną techniką stir-fry, która polega na dynamicznym podrzucaniu i mieszaniu składników na dużym ogniu w woku. Dzięki temu potrawa zachowuje dobry smak, a jej kluczowe składniki pozostają bardzo szybko gotowe w środku.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana