Podgrzewacze i ich rola w gastronomii i jadalni

Podgrzewacze do potraw to sprzęty wykorzystywane przede wszystkim w gastronomii i hotelarstwie. Jednak coraz częściej kupowane są również do domów prywatnych. Co warto wiedzieć o podgrzewaczach gastronomicznych i jakie rolę one pełnią? O tym w poniższym artykule!
Rola podgrzewaczy i ich zastosowanie
Obiekty gastronomiczne i hotelarskie to miejsca, w których trudno byłoby się obyć bez podgrzewaczy. Dania przygotowywane ze smakiem to jedno. W przypadku potraw ciepłych niezbędne jest także utrzymywanie ich właściwej temperatury dla jak najlepszego smaku. Rolą podgrzewaczy gastronomicznych jest więc zachowywanie właściwej temperatury podczas podawania potraw. Podgrzewacz do żywności to urządzenie, które nie poddaje dań obróbce termicznej, a utrzymuje odpowiednią temperaturę, a co za tym idzie – również walory smakowe. Jak wspomnieliśmy na początku, głównym miejscem stosowania podgrzewaczy są obiekty gastronomiczne, szczególnie takie, gdzie serwowane są potrawy w formie bufetu. Będą to także hotele, pensjonaty i inne obiekty noclegowe, gwarantujące swoim gościom posiłki na ciepło podczas pobytu. Co ciekawe, coraz więcej osób prywatnych interesuje się podgrzewaczami. Jest to świetny sposób na urządzenie przyjemnego przyjęcia, grilla czy świąt – bez potrzeby wykonywania wielu kursów do kuchni. Posiadając podgrzewacz można śmiało wcześniej wszystko przygotować, a następnie umieścić potrawy w podgrzewaczu, oszczędzając mnóstwo czasu.
Rodzaje podgrzewaczy w gastronomii
Zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i w sieci, znajdziemy wiele rodzajów podgrzewaczy. Będą się one różniły kształtem i wielkością, jednak podstawowy podział dotyczy sposobu podgrzewania potraw. Możemy zdecydować się na podgrzewacz elektryczny, indukcyjny, podgrzewacz na świeczki czy na płynne paliwo. Mnóstwo ciekawych sprzętów tego typu znajdziemy, chociażby w sklepie Prajo.
Podgrzewacz elektryczny zasilany jest prądem i jest to doskonały sprzęt zarówno do stosowania we wnętrzu, jak i na zewnątrz. Najchętniej wykorzystywanym rodzajem podgrzewacza w gastronomii jest podgrzewacz indukcyjny, który jest bardzo bezpieczny i ergonomiczny. Całe ciepło skupia się na indukcyjnej płycie grzewczej. Podgrzewacze na świeczki są wykonywane ze szkła i posiadają metalowe stelaże na świeczki. Jest to sprzęt wybierany przede wszystkim do domowych jadalni. Ostatnim rodzajem jest podgrzewacz na płynne paliwo, które może przybrać formę pasty lub żelu. Taki podgrzewacz polecany jest przede wszystkim do zamkniętych pomieszczeń, w których nie ma przeciągów.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Max Pak Aneta Cieplak
Opakowania - foliowe woj. świętokrzyskie26-001 Wola Kopcowa, Świętokrzyska 35I