Poznaj superfoods i ich właściwości
Żywność z grupy superfoods to produkty, które mają dobry wpływ na samopoczucie a także na zdrowie. Świadomość dotycząca tego, co jemy, stale wzrasta, przez co coraz więcej osób interesuje się zdrową żywnością. Super żywność cechuje się wysoką zawartością składników odżywczych, zawiera:
antyoksydanty
witaminy
białko
błonnik pokarmowy.
Włączenie do swojej diety produktów z kategorii superfood działa zbawiennie na nasz układ trawienny, gdyż dostarcza odpowiednią ilość błonnika, którego w codziennej diecie spożywamy zdecydowanie za mało.
Czym jest super żywność?
Przede wszystkim jest to rodzaj pokarmu pochodzenia naturalnego, dlatego przeważnie zalicza się do tej grupy produkty roślinne. Dzięki temu, że produkty te nie są przetworzone, zalecane jest spożywanie większości z nich w postaci surowej, ponieważ zachowują najwięcej wartości odżywczych. Działają korzystnie na działanie organizmu, dostarczając najważniejszych składników. Lista produktów super żywności jest bardzo długa, zaliczamy do niej między innymi:
nasiona chia
siemię lniane
komosę ryżową
i wiele, wiele innych.
Żywność superfoods jest coraz bardziej popularna, więc dostęp do tego typu produktów nie jest ograniczony. Większość zdrowych produktów można znaleźć np. tutaj https://arkanasmaku.pl/.
Bomba witaminowa - nasiona CHIA
Nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają mnóstwo drogocennych składników, jak:
wapń
żelazo
potas
magnez
cynk
witaminy z grupy B
witaminy C, A, E,
kwasy Omega 3 i Omega 6.
Nasiona chia polecane są osobom, które mają problemy z układem krążenia. Zawarta w nich witamina B2 bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu nabłonka naczyń krwionośnych. Spożywanie tych nasion reguluje poziom cholesterolu we krwi i obniża ciśnienie krwi.
Jeśli masz problemy z układem trawiennym, również warto po nie sięgnąć. Duża zawartość błonnika wspiera perystaltykę jelit i reguluje wypróżnienia.
Na co pomaga siemię lniane?
Spożywanie nasion lnu korzystnie wpływa na układ trawienia, układ krążenia, a także na włosy, skórę i paznokcie. Siemię lniane najczęściej stosuje się w postaci naparu do picia. Należy zalać gorącą wodą nasiona i odczekać, aż utworzy się charakterystyczna galaretka. Nasiona lnu działają osłonowo na błonę śluzową żołądka. Polecane osobom, które mają zapalenie żołądka. Zmniejszają refluks. Sprawdzą się także przy przebiegu infekcji gardła. Napar z siemienia lnianego skutecznie nawilża śluzówkę i łagodzi jej podrażnienia, co pomaga zniwelować dokuczliwe objawy, jak np. suchy kaszel.
Matka zbóż - quinoa
Komosa ryżowa jest znana od tysięcy lat. Zawiera bardzo duże ilości białka i jest bezglutenowa, dzięki czemu mogą ją spożywać osoby uczulone na gluten. Zawiera drogocenne makroelementy jak potas, cynk, mangan, magnez i fosfor. Regularne spożywanie komosy ryżowej pozwala uzupełnić niedobory minerałów i witamin. Polecana jest osobom z cukrzycą i miażdżycą. Pobudza nerki do pracy. Warto zastąpić kaszę, ryż czy ziemniaki właśnie komosą ryżową. Smakuje bardzo delikatnie, więc będzie świetnie komponować się z większością składników. Quinoa wykorzystywana może być także w kosmetyce. Hamuje procesy starzenia się skóry, a także może być używana jako składnik peelingu.
Korzystając z dobrodziejstw natury, warto zadbać o swoje zdrowie zarówno od wewnątrz, jak i zewnątrz.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana