Promiennik podczerwieni, czyli ciepło przed Twoją restauracją
Nie wszystkie miesiące w Polsce są ciepłe. Nie wszystkie miesiące pozwalają rozstawić stoliki na zewnątrz restauracji. Fakt, nie możemy zmienić pogody, ale możemy pomyśleć o dodatkowym źródle ciepła w naszym ogródku restauracyjnym. Jest na to kilka sposobów. Dziś sprawdzimy, jak działają promienniki podczerwieni i czy warto w nie zainwestować.
Co to jest promiennik podczerwieni?
Promiennik podczerwieni lub jeśli ktoś woli, ogrzewanie na podczerwień, to skuteczna metoda zapewnienia ciepła gościom restauracji na zewnątrz lokalu. Jak działa promiennik podczerwieni? Sposób działania jest dość prosty, promienniki ogrzewają osoby oraz przedmioty w swoim zasięgu, a nie powietrze, jak w przypadku tradycyjnego ogrzewania. Dlatego uznawany jest za efektywny i ekonomiczny sposób zapewniania odpowiedniej temperatury klientom restauracji, ale nie tylko….
….bo producenci tego typu ogrzewania polecają promienniki do ogródków piwnych, namiotów gastronomicznych lub przydomowych ogródków, a także do kościołów czy hal przemysłowych.
Szacuje się, że promienniki podczerwieni dają ok. 60% więcej ciepła niż gazowe parasole grzewcze. Głównym powodem takiego stanu rzeczy jest fakt, że ogrzewanie na podczerwień działa punktowo, a w przypadku tradycyjnego ogrzewania większość ciepła ucieka do góry.
Główne zalety promienników podczerwieni
Wymienia się przede wszystkim 4 główne zalety ogrzewania na podczerwień, są to:
- możliwość kierowania ogrzewania na wybraną strefę,
- temperatura odczuwana od razu po włączeniu,
- duża mobilność urządzenia,
- ekonomiczność utrzymania.
Zastosowanie promienników podczerwieni może być strzałem w dziesiątkę dla lokali, które mają znacznie mniejszy obrót w zimniejsze miesiące. Dzięki ogrzewaniu podczerwienią nawet zimą możemy zaprosić gości na taras, to także korzystne rozwiązanie dla restauracji, które nie mają specjalnych stref dla palących w środku lokalu.
Jak wybrać promiennik podczerwieni?
Na rynku pojawia się coraz więcej promienników podczerwieni. Ze względu na długość fali dzielimy je na 3 kategorie:
- krótkofalowe,
- średniofalowe,
- długofalowe.
Na tarasie restauracji najlepiej sprawdzą się promienniki średniofalowe, ponieważ w przeciwieństwie do promienników krótkofalowych dają mniej światła, które może być rażące. Ogólnie panuje następująca zasada, im długość fali krótsza, tym promiennik daje więcej ciepła, ale wówczas daje również więcej światła. Cóż, coś za coś.
Oczywiście, przed decyzją warto sprawdzić opinie o firmie, która produkuje sprzęt. Istotny jest również materiał (aluminium lub stal nierdzewna), a także estetyka wykonania. Sporym udogodnieniem może okazać się pilot, którym będziemy mogli zdalnie sterować ogrzewaniem – warto zainwestować w takie rozwiązanie szczególnie w lokalach z dużym metrażem.
Gdzie ulokować promiennik podczerwieni?
Promiennik podczerwieni jest urządzeniem dość mobilnym. Można go umieścić na suficie czy ścianie, ale sprawdzi się także na statywie, a nawet na poręczy. Najważniejsze, żeby miał dostęp do źródła prądu (gniazdka). Pomocna w odpowiednim rozmieszczeniu może okazać się porada fachowca, który zajmuje się ogrzewaniem na podczerwień. Niektóre firmy oferują darmowe doradztwo w tym zakresie.
Promiennik podczerwieni – cena
Rozstrzał cen jest dość duży i zależy od jakości sprzętu. Najtańszy promiennik możemy kupić już za ok. 100 zł, najdroższy zaś to wydatek ok. 4 tysięcy zł. Świadczy to o dużej różnorodności na rynku, dlatego warto przed zakupem dokładnie przemyśleć swoją decyzję i szczegółowo sprawdzić parametry urządzenia.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana