Materiał Partnera

Prowadzisz lokal usługowy? Zadbaj o dezynfekcję!

Prowadzisz lokal usługowy? Zadbaj o dezynfekcję!

Prowadząc lokal usługowy powinniśmy zadbać o odpowiednią czystość. Jest to ważne z tego względu, że klienci w dużej mierze odbierają lokal wzrokowo. Jeśli na pierwszy rzut oka jest niezbyt czysto, klient może do nas już nie wrócić. Co więcej, prowadząc lokal usługowy powinniśmy przestrzegać również szeregu przepisów sanitarnych oraz podstawowych zasad higieny. Aby prawidłowo dbać o czystość w lokalu warto regularnie przeprowadzać jego dezynfekcję. Dlaczego?

Czystość to podstawa

Niezależnie od tego, czy prowadzimy lokal gastronomiczny, sklep, czy też lokal fryzjerski czystość to bardzo ważna kwestia. Jest ona poniekąd wyznacznikiem jakości usług, jakie oferujemy. 

Dlatego, jak mówią specjaliści z firmy Esilver: „ Należy zadbać o profesjonalne środki czystości, które mają właściwości dezynfekujące. Pamiętajmy również, aby codzienną dezynfekcję przeprowadzać w sposób prawidłowy i dokładny”. 

Dzięki dezynfekcji pozbywamy się niepożądanych zanieczyszczeń, plam, a przede wszystkim drobnoustrojów. Nieodpowiednia higiena w lokalu publicznym może skutkować wpływem na zdrowie klientów. Z tego też powodu codzienna dezynfekcja narzędzi pracy oraz powierzchni użytkowej jest niezbędna. Aby prawidłowo przeprowadzić dezynfekcję lokalu, należy zadbać o odpowiednią technikę oraz profesjonalne środki czystości. Zdecydowanie jest to kwestia, na której nie należy oszczędzać.

Jak przeprowadzić dezynfekcję lokalu?

Aby prawidłowo pozbyć się brudu oraz drobnoustrojów, należy wybrać odpowiednią metodę sprzątania oraz dostosować jej częstotliwość do potrzeb. Proces dezynfekcji zaczynamy od czyszczenia, czyli przygotowania do faktycznego mycia poprzez usunięcie powierzchownych zanieczyszczeń. Następnie należy przystąpić do mycia, które w sposób mechaniczny usunie część bakterii. Etapem końcowym jest dezynfekcja, która wyeliminuje pozostałe drobnoustroje. Dezynfekcję możemy przeprowadzić przy użyciu specjalistycznych środków. Pamiętajmy, aby uważnie dobierać je do rodzaju powierzchni, czy też sprzętu. Środki dezynfekujące stosujmy zgodnie z zaleceniami producenta, ponieważ często są to silne środki chemiczne. Jeśli potrzebujemy specjalistycznej dezynfekcji sprzętu fryzjerskiego, czy też medycznego to sięgajmy po środki dezynfekcji do tego przeznaczone. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że dezynfekcja została przeprowadzona prawidłowo. Producenci środków do dezynfekcji oferują nam różnego rodzaju spraye, emulsje, czy też chusteczki i płyny o odmiennym zastosowaniu. Aby dezynfekcja przynosiła zamierzony efekt należy przeprowadzać ją regularnie, w zależności od przeznaczenia przedmiotu, czy powierzchni. Przykładowo, narzędzia fryzjerskie powinny być dezynfekowane po każdym użyciu, z kolei podłoga może być zdezynfekowana raz na dzień.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję