Materiał Partnera

Przetwórnia na statku - jakie normy powinna spełniać?

Przetwórnia na statku - jakie normy powinna spełniać?

Przetwórstwo ryb to istotna gałąź całego przemysłu spożywczego. Aby zapewniać jak największą wydajność oraz jakość wytwarzanych produktów, powszechną praktyką jest lokowanie przetwórni na statkach dalekomorskich, tzw. trawlerach. Podobnie jak w przypadku przetwórni lądowych, linie produkcyjne umieszczone na pokładzie statków muszą spełniać określone, ustalone prawem wymagania. Dowiedz się więcej na ich temat.

Standardy maszyn przetwórczych

Wyposażenie statku dalekomorskiego służącego jako przetwórnia ryb stanowią różnego rodzaju maszyny, między innymi przenośniki taśmowe, sortownie, płuczki – jedną z ich producentów jest firma Eco-Construction. Niezależnie od swojej roli, maszyny przetwórcze muszą spełniać szereg wymagań stawianych urządzeniom wykorzystywanym w branży spożywczej, między innymi w zakresie materiałów wykorzystywanych w ich produkcji. Materiały te muszą wykazywać takie cechy jak wysoka odporność na korozję, a także nietoksyczność. Niespełnianie tych warunków powoduje, że maszyny przetwórcze stanowią potencjalne zagrożenia dla jakości żywności, z którą wchodzą w kontakt.

Utrzymanie niskiej temperatury

Niska temperatura spowalnia metabolizm bakterii gnilnych, które nie mogą w niej namnażać się w takim samym tempie, jak w temperaturach wyższych – dlatego wykorzystywana jest ona powszechnie w branży spożywczej dla wydłużenia świeżości przetwarzanego surowca. Przetwórnia ryb na statkach powinny być wyposażone w odpowiednie rozwiązania dla utrzymania produktów w temperaturze zbliżonej do temperatury zamarzania wody.

Proces przetwarzania surowca

Bardzo ważne jest, żeby proces przetwarzania złowionych ryb zachodził według ściśle określonych procedur. W tym celu wykorzystuje się specjalnie linię obróbki, składające się z kilku do kilkunastu stanowisk. Na każdym stanowisku pracownicy wykonują konkretne zadania, np. odgławianie, odłuszczanie, odcinanie płetw, patroszenie i wiele innych. Podział pracy na kolejne etapy znacząco zwiększa wydajność przy jednoczesnym zachowaniu bardzo wysokiej jakości produktu końcowego. Podczas pracy na linii obróbki pracownicy zobowiązani są do stosowania odpowiednich narzędzi oraz strojów ochronnych.

Kontrola jakości produktów

Kolejnym ważnym wymogiem co do przetwórni ryb na statkach jest wdrożenie odpowiedniej kontroli jakości ostatecznego produktu. Wykorzystuje się w tym celu specjalne stanowiska z podświetleniem, które umożliwiają pracownikom dokładne obejrzenie produktu, a następnie usunięcie z niego ewentualnych zanieczyszczeń. 

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję