Przetwórnia na statku - jakie normy powinna spełniać?

Spis treści
- Standardy maszyn przetwórczych
- Utrzymanie niskiej temperatury
- Proces przetwarzania surowca
- Kontrola jakości produktów
Przetwórstwo ryb to istotna gałąź całego przemysłu spożywczego. Aby zapewniać jak największą wydajność oraz jakość wytwarzanych produktów, powszechną praktyką jest lokowanie przetwórni na statkach dalekomorskich, tzw. trawlerach. Podobnie jak w przypadku przetwórni lądowych, linie produkcyjne umieszczone na pokładzie statków muszą spełniać określone, ustalone prawem wymagania. Dowiedz się więcej na ich temat.
Standardy maszyn przetwórczych
Wyposażenie statku dalekomorskiego służącego jako przetwórnia ryb stanowią różnego rodzaju maszyny, między innymi przenośniki taśmowe, sortownie, płuczki – jedną z ich producentów jest firma Eco-Construction. Niezależnie od swojej roli, maszyny przetwórcze muszą spełniać szereg wymagań stawianych urządzeniom wykorzystywanym w branży spożywczej, między innymi w zakresie materiałów wykorzystywanych w ich produkcji. Materiały te muszą wykazywać takie cechy jak wysoka odporność na korozję, a także nietoksyczność. Niespełnianie tych warunków powoduje, że maszyny przetwórcze stanowią potencjalne zagrożenia dla jakości żywności, z którą wchodzą w kontakt.
Przeczytaj również: Przyprawy niezbędne we włoskiej kuchni
Utrzymanie niskiej temperatury
Niska temperatura spowalnia metabolizm bakterii gnilnych, które nie mogą w niej namnażać się w takim samym tempie, jak w temperaturach wyższych – dlatego wykorzystywana jest ona powszechnie w branży spożywczej dla wydłużenia świeżości przetwarzanego surowca. Przetwórnia ryb na statkach powinny być wyposażone w odpowiednie rozwiązania dla utrzymania produktów w temperaturze zbliżonej do temperatury zamarzania wody.
Przeczytaj również: Serdelki w ofercie hurtowej – dlaczego warto je mieć w swoim asortymencie?
Proces przetwarzania surowca
Bardzo ważne jest, żeby proces przetwarzania złowionych ryb zachodził według ściśle określonych procedur. W tym celu wykorzystuje się specjalnie linię obróbki, składające się z kilku do kilkunastu stanowisk. Na każdym stanowisku pracownicy wykonują konkretne zadania, np. odgławianie, odłuszczanie, odcinanie płetw, patroszenie i wiele innych. Podział pracy na kolejne etapy znacząco zwiększa wydajność przy jednoczesnym zachowaniu bardzo wysokiej jakości produktu końcowego. Podczas pracy na linii obróbki pracownicy zobowiązani są do stosowania odpowiednich narzędzi oraz strojów ochronnych.
Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze błędy przy wyborze paliwa do pojazdów ciężarowych?
Kontrola jakości produktów
Kolejnym ważnym wymogiem co do przetwórni ryb na statkach jest wdrożenie odpowiedniej kontroli jakości ostatecznego produktu. Wykorzystuje się w tym celu specjalne stanowiska z podświetleniem, które umożliwiają pracownikom dokładne obejrzenie produktu, a następnie usunięcie z niego ewentualnych zanieczyszczeń.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Trezorwines Sp. z o.o. Importer i dystrybutor win
Wina - import woj. świętokrzyskie25-154 Kielce, Pileckiego 61
-
Intermax Przetwórstwo cebuli Przetwórstwo warzyw
Przetwórstwo owocowo - warzywne woj. wielkopolskie64-125 Poniec, Kusza 1