Przyprawy idealne do dań bezmięsnych
Dania bezmięsne zyskują na popularności. Są wybierane nie tylko przez wegetarian, ale również przez te osoby, którzy chcą „odpocząć” od mięsa. Opierają się one na warzywach, owocach, makaronach, kaszach i odpowiednio dobranych przyprawach oraz dodatkach. Zapewniają one wyjątkowy smak i aromat. Dzięki nim można wydobyć z roślin ich wyjątkowe walory. Dowiedz się, na które szczególnie zwrócić uwagę!
Przyprawy i zioła do dań wegetariańskich
Wzbogacanie smaku dań bezmięsnych ziołami to jedno z najpopularniejszych rozwiązań. Są one idealnym dodatkiem do warzywnych, kolorowych potraw. Doskonale w tej roli sprawdzają się: bazylia, kolendra, mięta, estragon i szałwia. Popularne są także natka pietruszki, tymianek, koperek, rozmaryn, liście laurowe, ziele angielskie oraz oregano. Są one dostępne bez względu na porę roku. Nie tylko poprawiają smak i aromat, ale również wspierają korzystne procesy w organizmie, np. trawienie. Ciekawym rozwiązaniem są ziarenka sezamu. Cechują się one niepowtarzalnym smakiem, który sprawia, że są elementem niezbędnym w kuchni roślinnej. Świetnie komponują się z kaszami, ryżem i warzywami. Smak można podkreślić pieczoną lub karmelizowaną cebulą i pieczonym czosnkiem.
Przygotowując dania bezmięsne warto sięgnąć po mieszanki przyprawowe. Są one komponowane w taki sposób, by w idealny sposób podkreślić smak i wydobyć z dania to, co najlepsze. Stosowanie ich ma wiele zalet. Pozwalają na użycie odpowiednio dobranych proporcji, a więc żaden składnik nie dominuje nad pozostałymi. Nie trzeba mieć wielu osobnych opakowań, są sposobem na oszczędność czasu.
Koncentraty, pasty i sosy do dań wegetariańskich
Jednym z najpopularniejszych dodatków jest koncentrat pomidorowy. Znakomicie wzbogaca smak wielu dań. Sprawdza się w gęstych zupach, warzywnym ragout, gulaszu oraz strogonowie. Jest cenionym dodatkiem do pasztetów oraz past warzywnych, marynaty i glazury. W kuchni wegetariańskiej ogromną rolę odgrywa również bulion warzywny. Jest bazą do zup, sosów, dań z kaszą i ryżem.
Pasta miso również jest odpowiednia jako przyprawa w kuchni bezmięsnej. Specjaliści firmy Kaczor wskazują, że świetnie sprawdza się ona w marynatach i glazurach, a także dressingach do sałatek. Warto też spróbować podwędzania potraw za pomocą dymu wędzarniczego w płynie czy sięgnąć po wędzoną paprykę.
Przyprawianie potraw sosem sojowym to kolejny sposób na uzyskanie wyjątkowego smaku. Cechuje go wyrazisty aromat. Można korzystać z sosów lekkich i ciemnych, które sprawdzają się w różnych daniach.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana