Przyprawy niezbędne we włoskiej kuchni
We włoskich delikatesach możemy zaopatrzyć się w liczne przyprawy, którym śródziemnomorskie specjały zawdzięczają swój wyjątkowy smak i aromat. Bazylia i oregano to absolutna podstawa, lecz to oczywiście nie wszystko. Dowiedz się już teraz, bez jakich przypraw nie sposób się obejść przy przyrządzaniu włoskich potraw.
Przyprawy nadają charakter włoskiej kuchni
Jak powszechnie wiadomo, przyprawy mają poprawiać walory smakowe i zapachowe przyrządzanych potraw. Jeśli chcemy zabrać się za dania kuchni włoskiej, koniecznie musimy zaopatrzyć się w bazylię. We Włoszech jest ona wykorzystywana nie tylko jako przyprawa, lecz także jako roślina ozdobna, którą dekoruje się m.in. zupy. Suszona bazylia świetnie współgra z potrawami z pomidorami. Nic więc dziwnego, że stanowi ona istotny składnik prawdziwej włoskiej pizzy oraz licznych makaronów. Popularną przyprawą jest także oregano, które nie tylko wzbogaca smak potraw, lecz także reguluje przemianę materii oraz przyśpiesza trawienie tłustych pokarmów.
We włoskich delikatesach znajdziemy z pewnością również tymianek, który charakteryzuje się intensywnym aromatem, oraz rozmaryn, dodawany przede wszystkim do dań mięsnych, na przykład do jagnięciny. Często wykorzystywany jest także estragon. Znajdziemy go m.in. w serach oraz w daniach z rybami lub owocami morza. Podobnie jak oregano, estragon ma także pozytywny wpływ na procesy trawienne. Widzimy zatem, że wykorzystywane w kuchni włoskiej przyprawy nie tylko mają walory smakowe, lecz także zdrowotne, co jest dowodem na to, że ludowa mądrość, którą gromadziliśmy przez pokolenia, zasługuje na docenienie.
Jakość przypraw z włoskich delikatesów
Jak podkreślają specjaliści z włoskiego sklepu Mercatino z Krakowa, bardzo duże znaczenie ma jakość przypraw. Produkty tego typu często są transportowane na znaczną odległość. Oznacza to, że dużą rolę odgrywa w tym przypadku odpowiednie zabezpieczenie opakowań. Warto także za każdym razem dokładnie sprawdzać skład produktu, który powinien być pozbawiony dużej ilości soli oraz chemii, np. sztucznych wzmacniaczy smaku. Należy mieć oczywiście na uwadze, że przyprawy wysokiej jakości są zwykle zauważalnie droższe od tanich zamienników, lecz wyjątkowy smak potraw z pewnością z nawiązką zrekompensuje poniesiony wydatek.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana