Restauracja jako miejsce organizacji spotkania biznesowego
Spotkania biznesowe to istotny element zawodowego życia. Mimo coraz doskonalszych rozwiązań technologicznych przenoszących spotkania w cyberprzestrzeń – do „czat roomów”, wirtualnych pokoi konferencyjnych, wideotelekonferencji – bezpośrednie rozmowy i nawiązywanie czy też podtrzymywanie biznesowych relacji ma swoje niekwestionowane zalety. Ale gdzie organizować takie spotkania?
Spotkania biznesowe w restauracji?
Rozmowy o biznesie mogą toczyć się nie tylko w siedzibie firmy. Jeśli na horyzoncie jest wspólny interes, tym bardziej warto zdecydować się na „neutralny” grunt. Daje to podobną przestrzeń wszystkim stronom spotkania, bez dominacji „terytorialnej” któregoś z biznesowych partnerów. Doskonale sprawdzają się rozmowy podczas „brunchów”, „lunchów” czy kolacji w restauracji. Nie od dziś wiadomo, że wspólne zasiadanie do stołu łączy ludzi, a jeśli celem jest zbliżenie zawodowych koncepcji, warto zaplanować spotkanie właśnie przy restauracyjnym stoliku.
Jak wybrać restaurację?
Wybranie odpowiedniego lokalu na zorganizowanie tego typu spotkania jest ważnym elementem. Istotne, by rozmówcy mieli zapewniony komfort, dyskrecję i poufność rozmowy – wszak poruszane, zawodowe kwestie nie powinny trafić do postronnych, mimowolnych słuchaczy. Sam wystrój lokalu musi cechować dyskretna elegancja, z uwzględnieniem rad specjalistów savoir vivre’u, że powinien współgrać ze stylem i estetyką biznesowego partnera. Dobrze jest, jeśli menu w lokalu jest różnorodne, tak jak np. w restauracji „Zajazd Litwor”.
Pozostając w kręgu poprawności biznesowej etykiety, warto pamiętać, że rachunek reguluje zapraszający na spotkanie. Nie powinien on wpływać na ilość i rodzaj dań zamawianych przez zaproszonych gości, sam również nie powinien wybierać z karty najdroższych a tym bardziej najtańszych propozycji – nie byłoby to w dobrym tonie. Podobnej zasady należy przestrzegać będąc gościem spotkania biznesowego.
O czym jeszcze pamiętać podczas spotkania w restauracji?
Gdy zapraszamy partnerów biznesowych pochodzących z różnych krajów, warto uwzględnić różnice międzykulturowe w obszarze zarówno preferencji żywieniowych jak i samego celebrowania posiłku. Przykładowo Włosi czy Francuzi spędzają przy stole nieco więcej czasu niż przyjęło się to w Polsce. Chociaż intencją spotkania biznesowego w restauracji są rozmowy związane z przedsiębiorstwami, warto zaczekać z nimi przynajmniej do deseru. Pozwoli to odpowiednio przygotować grunt pod owocne negocjacje. I najistotniejsza kwestia – wcześniejsza rezerwacja stolika w wybranej restauracji. Mało profesjonalnie wyglądałby gospodarz spotkania, gdyby okazało się, że zaproszeni goście muszą oczekiwać na wolny stolik.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana