Roślinna alternatywa dla majonezu i sosu

Charakterystyczny smak majonezu to ważny element wielu dań. Jednak czasami zdarza się, że z różnych powodów jesteś zmuszony zrezygnować z tego dodatku. Z uwagi na wysokokaloryczność, majonezu nie powinny jeść osoby na diecie redukcyjnej. Nie jest także wskazany przy wrzodach żołądka, celiakii i wtedy, gdy musisz ograniczyć spożycie tłuszczu. W takich sytuacjach warto zastąpić tradycyjny majonez i bazujący na nim sos roślinną alternatywą.
Z czego zrobiony jest majonez wegański?
Skład roślinnych odpowiedników popularnych sosów charakteryzuje się brakiem jaj kurzych. Bazą majonezu wegańskiego jest woda i olej roślinny rzepakowy. Oprócz tego na liście składników znajduje się skrobia modyfikowana, guma ksantanowa, guma guar, ocet spirytusowy i musztarda, a ponadto cukier i sól. Takie majonezy ma w swojej ofercie firma Starck’s Food Polska. Sosy wegańskie można zakupić w sklepach stacjonarnych i online.
Czym różni się majonez roślinny od tradycyjnego?
Z uwagi na brak jajka w składzie, majonez wegański ma jedynie 20% lub 40% zawartości tłuszczu. Z pewnością docenią to osoby dbające o linię oraz wszyscy ci, którzy z uwagi na stan zdrowia muszą unikać tłustych i kalorycznych posiłków. Majonez roślinny o obniżonej zawartości tłuszczu będzie idealny dla osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Świetnie pasuje do tradycyjnych dań. Charakteryzuje się wspaniałym i delikatnym smakiem, porównywalnym ze smakiem zwykłego majonezu.
Jakie dodatki odpowiadają za smak wegańskiego majonezu?
Aby nadal móc delektować się smakiem tradycyjnych potraw kuchni, nie musisz rezygnować ze swoich ulubionych dodatków. Roślinne sosy wcale nie muszą być nudne! Wyrazisty smak majonezu wegańskiego to efekt zastosowania sprawdzonych, roślinnych przypraw. Są wśród nich gotowe sosy z aromatycznymi dodatkami, m.in.:
curry – mieszanka przypraw: kurkumy, kolendry, słodkiej papryki, ostrej papryki, imbiru, pieprzu czarnego i cynamonu. Curry o charakterystycznym smaku jest składnikiem wielu dań kuchni indyjskiej;
czosnek – ostry i wyrazisty, świetnie nadaje się jako dodatek do sosów;
chilli – pikantna i rozgrzewająca papryczka chilli doskonale pasuje jako składnik marynat.
Różne warianty smakowe majonezu wegańskiego to doskonały dodatek do potraw takich jak jajka na twardo, wędliny i sery, a także sałatek, np. tradycyjnej sałatki jarzynowej. Zadbaj o zdrowe posiłki w Twoim domu i stwórz dietetyczne sosy na bazie majonezu wegańskiego. Ograniczysz w ten sposób kaloryczność dania, zachowując jego smak i aromat.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Trezorwines Sp. z o.o. Importer i dystrybutor win
Wina - import woj. świętokrzyskie25-154 Kielce, Pileckiego 61
-
JAR Aromaty sp. z o. o.
Produkcja spożywcza - artykuły, dodatki woj. mazowieckie01-919 Warszawa, Wólczyńska 238
-
MJK Przetwórstwo spożywcze Wanda Krajniak
Przetwórstwo spożywcze woj. lubuskie66-431 Lipki Wielkie, Szosowa 19B