Rozwiązania klimatyzacyjne polecane dla lokali gastronomicznych
Lato w Polsce bywa coraz bardziej upalne, dlatego coraz więcej właścicieli lokali gastronomicznych szuka najefektywniejszych sposobów na regulację temperatury w swoich restauracjach. Oczywiście jednym z najlepszych rozwiązań jest klimatyzacja. Jednak jakie systemy warto wybrać? W tym artykule omówimy najskuteczniejsze i najczęściej polecane rozwiązania klimatyzacyjne dla lokali gastronomicznych.
Najlepsza klimatyzacja do lokalu gastronomicznego
Jaka jest najlepsza klimatyzacja do lokalu gastronomicznego? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wybór klimatyzacja katowice do obiektów zależy od wielu czynników. To między innymi powierzchnia, ilość obsługiwanych osób, rodzaj działalności. Która klimatyzacja Katowice jest szczególnie polecane właśnie dla lokali gastronomicznych?
Przeczytaj również: Najczęstsze awarie ekspresów Saeco – jak sobie z nimi poradzić?
Klimatyzacja typu split
Split to popularny rodzaj klimatyzacji, składający się z jednostki wewnętrznej i zewnętrznej. Jej zaleta to łatwość instalacji i obsługi, a także stosunkowo cicha praca. Chociaż zwykle spotyka się ją w mieszkaniach i domach, to polecana jest dla mniejszych lokali, w których nie ma potrzeby montażu centralnej klimatyzacji.
Przeczytaj również: Jaki powinien być idealny stół restauracyjny?
Klimatyzacja kasetonowa
Kasetony montowane są w podwieszanym suficie. Dzięki temu nie zajmują dodatkowej przestrzeni w pomieszczeniu. Klimatyzacja kasetonowa charakteryzuje się cichą pracą oraz równomiernym rozprowadzaniem powietrza, co jest szczególnie ważne w przypadku restauracji i kawiarni.
Klimatyzacja kanałowa
Klimatyzacja kanałowa to system, w którym urządzenia są montowane w specjalnych kanałach ukrytych w sufitach lub ścianach. Zdecydowanie jest to idealne rozwiązanie dla lokali gastronomicznych. System ten jest również wydajny i cichy w działaniu, co pozwala na utrzymanie odpowiedniej temperatury bez zbędnych hałasów w lokalu. Ma wiele zalet, jednak zwykle już na etapie projektowania budowy należy przewidzieć miejsce na montaż klimatyzacji kanałowej.
Jak dobrać parametry klimatyzacji do lokalu gastronomicznego?
Od czego zależy wybór klimatyzacji do lokalu gastronomicznego? Jak podkreśla specjalista z WASO KLIM – klimatyzacja w Chorzowie:
Wybierając klimatyzację dla lokalu gastronomicznego, należy wziąć pod uwagę takie czynniki, jak powierzchnia lokalu, rodzaj działalności, ilość osób przebywających w lokalu. Ważna jest też temperatura, wilgotność i przepływ powietrza. Klimatyzacja powinna zapewnić odpowiednią temperaturę, wilgotność i przepływ powietrza w zależności od rodzaju działalności i lokalizacji. Należy też uwzględnić dodatkowe źródła ciepła, których w restauracjach nie brakuje: kuchenki, piece, grile, itp.
Czynników wpływających na wybór klimatyzacja obiektowa katowice jest dużo. Zawsze warto skonsultować się z fachowcem lub firmą zajmującą się klimatyzacją. Specjaliści dokonają pomiarów i zaproponują najlepsze rozwiązanie, które spełni wszystkie wymagania.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana