Serwisowanie urządzeń gastronomicznych - dlaczego jest to tak ważne?

Żadne urządzenie nie jest bezawaryjne. Niestety, również w gastronomii zdarza się, że jakiś sprzęt nagle odmówi posłuszeństwa. Decydując się na serwis urządzeń gastronomicznych możemy znacznie wydłużyć żywotność sprzętu, który jest niezbędny w każdej restauracyjnej kuchni. Dlaczego jeszcze warto o to zadbać?
Serwis urządzeń gastronomicznych – dlaczego warto trzymać rękę na pulsie?
Wiele osób nie zwraca uwagi na to, jakie są warunki serwisowania sprzętu, który kupuje. To zrozumiałe – w końcu kupując urządzenie raczej nie myślimy o tym, co będzie, gdy się zepsuje. Warto jednak zmienić swoje podejście i spojrzeć na ten aspekt ze strony użytkowej.
Przeczytaj również: Zalety stosowania opakowań biodegradowalnych w gastronomii
Sprzęt gastronomiczny jest intensywnie użytkowany przez cały czas pracy lokalu. Często oznacza to wiele godzin nieprzerwanej i naprawdę intensywnej pracy. Dodatkowo od urządzeń dedykowanych dla gastronomii wymaga się całkowitej bezawaryjności. W końcu jakakolwiek usterka może poważnie pokrzyżować plany w naszym lokalu. Każda minuta bez działającego sprzętu może przynieść restauracji ogromne straty.
Wielu usterek da się na szczęście uniknąć, jeśli prawidłowo podejdzie się do tematu serwisu urządzeń gastronomicznych. Wbrew pozorom usługi serwisowe nie dotyczą jedynie sprzętów, które właśnie się zepsuły. Obejmują one zarówno serwis gwarancyjny i pogwarancyjny, jak i prawidłowy montaż urządzeń, początkowy rozruch, szkolenie w zakresie poprawnej obsługi, a także przeglądy techniczne oraz czyszczenie i odkamienianie urządzeń. Dbając o systematyczne przeglądy, przeszkolenie personelu, a także profesjonalny montaż możemy wydłużyć żywotność sprzętu i uniknąć poważnych awarii.
Przeczytaj również: Gastronomia a walka z COVID-19 – jak można pomóc lekarzom?
Reagując wcześniej i regularnie wykonując przegląd techniczny możemy wychwycić moment, w którym konkretna część wymagać będzie wymiany, zanim dojdzie do poważniejszej usterki, która wymagałaby natychmiastowego serwisu i wykluczyłaby sprzęt z użytku na dłużej.
Jakie urządzenia podlegają serwisowi?
Znaczna część urządzeń dedykowanych gastronomii może podlegać usługom serwisowym. Są to zarówno duże sprzęty takie jak urządzenia chłodnicze i mroźnicze, piece konwekcyjno-parowe, zmywarki gastronomiczne czy piece do pizzy, jak i mniejsze sprzęty jak miesiarki, miksery, krajalnice, blendery, obieraczki, warniki, płyty grillowe, frytownice, kostkarki, ekspresy kolbowe i ciśnieniowa, a także trzony gazowe, kuchnie gastronomiczne, taborety czy patelnie gazowe. Serwis urządzeń gastronomicznych obejmuje sprzęty wielu znanych producentów, zarówno krajowych jak i zagranicznych.
Koszt usługi zależny jest od zapotrzebowania (czy jest to serwis standardowy, pilny czy całodobowy), a także ilości czasu, jaki trzeba poświęcić na naprawę. Więcej informacji na stronie: https://multigastro.pl/serwis-urzadzen-gastronomicznych-krakow
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Maspack Poland Alicja Lasota
Opakowania - produkcja woj. dolnośląskie58-200 Dzierżoniów, Storczykowa 7 lok. 1
-
Gastromax Polska Sp. z o.o.
Gastronomia - wyposażenie woj. mazowieckie01-304 Warszawa, Połczyńska 118