Smaki kuchni hiszpańskiej – odkryj 5 potraw!
Kuchnia hiszpańska łączy w sobie tradycję stylu śródziemnomorskiego z pasterskim. Jest połączeniem kuchni meksykańskiej, arabskiej, angielskiej i francuskiej. Cechuje się małą ilością składników i sporym zastosowaniem regionalnych produktów. Używa się do niej ryb, owoców morza, warzyw, owoców i wodorostów. Powszechne jest stosowanie pomidorów, cukinii, groszku czy bakłażanów, jak również oliwek czy daktyli. Jakie wyróżnia się popularne dania hiszpańskie? Sprawdzamy!
1. Tortilla Espanola
Tortilla Espanola to hiszpańska tortilla, czyli omlet. Sprawdzi się na śniadanie, lunch lub kolację. Tworzy się ją z wolno gotowanej, usmażonej cebuli oraz ziemniaków w oliwie z oliwek. Po dodaniu jajka otrzymuje się miękki i słodki środek. Składniki na tortillę de patatas to:
- ziemniaki – 500 gramów
- cebula – 150 gramów
- jajka – 6 sztuk
- sól – 3 gramy
- oliwa z oliwek – 100 mililitrów
2. Gazpacho
Ostrą, schłodzoną zupę pomidorową można spotkać w menu restauracji hiszpańskiej w Warszawie lub innym mieście. Gazpacho jest odświeżającą potrawą, której sekret tkwi w pomidorach. Może być jedzona jako przekąska, pita z miski czy kieliszka. Zawiera mieszankę świeżych pomidorów, ogórków, czosnku, cebuli, zielonej papryki oraz octu i ziół. Jest przy tym niskokaloryczne i zdrowe. Z kolei salmorejo to danie pochodzące z Andaluzji. Stanowi mieszankę puree z chleba, czosnku, octu i pomidorów. Może być podawane na zimno. Nierzadko podawane jest z dodatkiem szynki bądź plastrami jajka na zewnątrz.
Tradycyjne gazpacho składa się z:
- ząbków czosnku – 4 sztuk
- oliwy – 5 łyżek
- 1 ogórka
- 1 papryki
- 1 cebuli
- szczypty soli
- pomidorów – 500 gramów
- chleba bezglutenowego lub pszennego – 4 kromek
- zimnej wody – 500 mililitrów
- octu sherry lub octu jabłkowego – 2 łyżek
- bułki lub chleba
3. Churros
Do hiszpańskiego jedzenia zalicza się słodka przekąska, jaką jest churros. Przygotowuje się go ze smażonego na głębokim oleju ciasta ptysiowego. Przed podaniem posypuje się go kryształkami cukru. Cechują się długim i spiralnym kształtem, przez co sprawdzą się jako przekąska jedzona z papierowej tuby. W różnych regionach Hiszpanii można się spotkać z grubszymi lub cieńszymi wersjami. Nierzadko w restauracji z kuchnią hiszpańską podawane są z gorącą czekoladą. Wówczas zanurza się je w niej dla zwiększenia smaku.
4. Paella
Do najpopularniejszych potraw hiszpańskich zalicza się paella na bazie ryżu. Pochodzi z Walencji i może występować w różnych wersjach. Zwykle zawiera mięso królika, kurczaka czy owoce morza. Jej przygotowanie jest czasochłonne. Gotuje się ją powolnie na patelni, co pozwala wydobyć smak i aromat. Odpowiednia odmiana ryżu, kawałki mięsa oraz owoce morza gotuje się na niewielkim ogniu razem z fasolką szparagową, białą fasolą, czerwoną papryką i przyprawami na przykład rozmarynem czy szafranem. Nierzadko ryż jest barwiony od kałamarnicy na głęboki czarny kolor.
5. Dorsz w wersji hiszpańskiej - przepis
Do dań hiszpańskich zalicza się także odpowiednio przygotowanego dorsza. Należy przygotować:
- cebulę – 4 sztuki
- filet z dorsza (bez skóry) – 80 dekagramów
- ziemniaki – 80 dekagramów
- pomidory – 40 dekagramów
- wodę mineralną – 150 mililitrów
- posiekaną natkę pietruszki – 1 łyżkę
- pieprz czarny – odrobinę
- przyprawa do ryb – 1 łyżeczka
- sól
- oliwa z oliwek
Przygotowanie: Umyj fileta. Wysusz, a potem pokrój na kawałki. Posyp przyprawą. Potem rozgrzej oliwę. Obraną i drobno posiekaną cebulę zeszklij. Dołącz obrane, umyte oraz pokrojone w plastry ziemniaki. Dodaj sól i pieprz oraz sparzone, obrane ze skórek oraz pokrojone pomidory, kawałki dorsza i wodę. Następnie duś pod przykryciem. Ziemniaki powinny być miękkie. Na koniec posyp natką.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana