Start-up w branży gastronomicznej: jakie są zalety otwarcia lokalu w kontenerze gastronomicznym?
Własny lokal gastronomiczny to marzenie wielu osób. Tego typu biznes może być bardzo dochodowy, ale często bywa również trudny. Początki w branży zwykle wymagają natomiast bardzo dużych nakładów finansowych, czasu i wytężonej pracy. Jak założyć gastronomiczny start-up mniejszym wysiłkiem? Rozwiązaniem mogą być kontenery gastronomiczne! Dowiedz się więcej.
Start-up gastronomiczny w kontenerze – mniejsza inwestycja, większy zysk
Obiekty kontenerowe stają się coraz popularniejsze w całej Europie. Sprawdzają się jako siedziby firm, a także jako obiekty mieszkaniowe. Wielkim zainteresowaniem cieszą się w branży gastronomicznej – przede wszystkim z uwagi na relatywnie niskie koszty początkowe. Zakup lub wynajem kontenera gastronomicznego jest znacznie tańszy niż zakup lub wynajem lokalu. Ponadto taki kontener jest przystosowany do prowadzenia działalności gastronomicznej, a więc nie generuje kosztów adaptacji. Mniejsza inwestycja na początek sprawia natomiast, że szybciej można zacząć notować zyski. Ponadto otwiera to drogę do własnego biznesu także osobom, które w innej sytuacji nie miałyby wystarczających funduszy.
Kontener gastronomiczny – szybka budowa
Kontener gastronomiczny umożliwia także w większości przypadków znacznie szybsze rozpoczęcie działalności, a co tym idzie – generowania przychodów. To dlatego, że jego budowa trwa zaledwie kilka tygodni, a po ustawieniu w docelowym miejscu jest w zasadzie od razu gotowy do użytkowania. Dodatkowym atutem są minimalne formalności wymagane przy korzystaniu z kontenera. Nie jest on traktowany jako budynek, ponieważ nie jest trwale związany z gruntem. Dlatego można go postawić bez uprzedniego uzyskiwania pozwolenia na budowę (wystarczy zgłoszenie). Jedyny warunek to przesunięcie lub rozebranie kontenera przed upływem 180 dni.
Kontener gastronomiczny – idealnie przystosowany do potrzeb branży
Wybierając kontener gastronomiczny zamiast tradycyjnego lokalu, masz zapewniony łatwiejszy start w branży. Nie musisz samodzielnie pilnować każdego szczegółu. Tego typu kontenery są bowiem przystosowywane do potrzeb działalności gastronomicznej oraz obowiązujących przepisów. Ich wyposażenie i wykończenie są zgodne z wymogami sanepidu i HACCP. Jednocześnie są w pełni funkcjonalne – zapewniają możliwość przyłączenia mediów, w tym elektryczności, bieżącej wody i kanalizacji. W przypadku braku dostępu odpowiednich przyłączy można też zastosować zbiorniki na wodę i ścieki. Dzięki temu kontenery są bardzo elastyczne. Zamawiając kontener gastronomiczny, możesz zdecydować, ile będzie w nim gniazdek elektrycznych czy np. elementów oświetlenia. Dodatkowo standardem dla tego typu kontenerów jest wentylacja. Można też zamontować ogrzewanie oraz klimatyzację!
Biznes gastronomiczny w kontenerze – elastyczność niezbędna w trudnych czasach
Nie da się ukryć, że obecnie żywot przedsiębiorców nie należy do najłatwiejszych. Dotyczy to również branży gastronomicznej, która boryka się z rosnącymi kosztami oraz mniejszymi możliwościami finansowymi swoich klientów. Dlatego tak korzystnym wyborem może być kontener gastronomiczny, który zapewnia znacznie większą elastyczność niż tradycyjny lokal. Kontener można z łatwością przenieść do innej lokalizacji, dzięki czemu zawsze możesz pojawiać się tam, gdzie na pewno znajdziesz klientów. Biznes gastronomiczny w kontenerze może uczestniczyć np. w imprezach plenerowych, czy działać sezonowo w turystycznych miejscach.
Ponadto kontener daje szerokie możliwości zmiany i rozbudowy. Chcesz dodać do niego zadaszony taras na stoliki dla klientów? A może pełnoprawną salę restauracyjną? Potrzebujesz większej kuchni? Żadna z tych rzeczy nie jest problemem. Kontenery mają bowiem konstrukcję modułową. Oznacza to, że można je dowolnie łączyć, tworzyć większe przestrzenie o różnych funkcjach. Tym samym biznes w kontenerze może rosnąć wraz z Twoimi ambicjami i potrzebami!
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana